Vexame е най-популярната от снощи дума в Бразилия.

Тя означава приблизително "позор" и с нея са изпълнени всички печатни и електронни медии в страната. Така е описан погромът, който Германия устрои със 7:1 на домакините на световното първенство по футбол.

"Колекция от грешки". С тази игра на думи с Шекспировата "Комедия от грешки" най-тиражнтият бразилски в. "О Глобо" описва многобройните причини, довели до незапомнената загуба с 1:7.

Главната не е отсъствието на суперзвездата Неймар. А е залагането на средна линия, която без бой сдаде средата на терена на германците. Още по-лошо бе това, че в състава, в който излезе снощи (Луис Густаво, Фернандиньо, Паулиньо и Бернард), тази средна линия бе сред най-рядко изпробваните. На практика тя се събра за първи път само на една тренировка преди фаталния мач.

Неймар оспяваше по някакъв начин да запълни тази празнина дори с цената на нарушения, които сам извършваше. Но без него бразилската халфова линия бе пълна дупка.

Друга причина е слабият контрол над емоциите, изтъква "О Глобо". Бразилците се объркаха съвсем след първия немски гол, както стана и след и изравнителното попадение на Чили на осминафинала. Тогава все пак "селесао" спечели с дузпи. А сега германците буквално убиха играта на противника с 4 гола за 6 минути.

Некачествените резерви също са причина за погрома. Колкото и да е слаб Фред, трудно разбираемо бе залагането на ОСкар, тъй като Вилян така и не можа да покаже потенциала си.

А отпадането - не разгромът, а отпадането - започна още преди началото на световното първенство, продължава "О Глобо". Докато повечето футболисти на Германия не са за първи път на мундиал, повечето млади бразилски играчи участват на първото си голямо първенство, без отборът да има качествени лидери в лицето на някои ветерани. При това нито един от тези младежи не е водеща фигура в своя клубен отбор. Роналдиньо, Кака, Адриано, Робиньо и Диего се сринаха с течение на времето, всеки по своя собствена причина.

А това, което Бразилия трябваше да направи, но не направи, бе да изгради ново поколение. Но не го стори, за което плати скъпо, с цената на седем гола във вратата си, изтъква "О Глобо".

Междувременно бразилската президентка Дилма Русефх изрази в плофила си в туитър своята скръб от тежката загуба.

"Страшно съжалявам за всички наши запалянковци и играчи. Подобно на всички бразилци, съм много, много тъжна от загубата", написа тя.

Профилът на Дилма Русеф в туитър, в който тя изразява мъката си от разгрома

Погромът за 1:7 се случи точно в родния й град Белу Оризонте. Там баща й, българинът Петър Русев от Габрово, се заселил след края на Втората световна война, когато се предполага, че е заминал от Франция за Южна Америка.

Преди няколко дни пак в Белу Оризонте се срути надлез, строен специално за световното първенство. Той падна върху минаващите под него коли в сутрешния час пик. При инцидента загинаха двама души, а над 20 бяха ранени.

Още на почивката на снощния мач, при резултат 0:5, хиляди хора излязопха на протести срещу правителството на Дилма Русеф в големите градове в страната. Те недоволстваха от прекалените разходи за изграждане на инфраструктура за първенството.

Най-тежки сблъсъци имаше в Манаус, столицата на Амазония. Там влагата е над 90 на сто, целогодишната дневна температура е 28 градуса по Целзия и футбол е на практика невъзможно да се играе. Въпреки това обаче точно в Манаус бе построен един от най-скъпите стадиони за мундиала.