Григор Димитров започна с лесна победа участието си в Откритото първенство на САЩ по тенис - 3:0 сета (6:1, 6:4, 6:2) срещу тръгналия от квалификациите чех Вацлав Шафранек.

Двубоят трябваше да се играе снощи (наше време), но бе отложен заради дъжд в Ню Йорк. Днес обаче грейна слънце, а българинът стартира без проблеми.

Съперник на Димитров във втория кръг ще бъде Аляз Бедене (Великобритания) или Андрей Рубльов (Русия). Двамата играят тази нощ.

Мачът на Гришо срещу Шафранек продължи само час и десет минути. 

След като поведе с 1:0, Димитров имаше шанс за пробив още в първия сервис гейм на чеха, който обаче успя да се измъкне. Брейкът не се забави дълго - дойде за 3:1. Последва нов за 5:1, а в края хасковлията се наложи с 6:1.

Втората част бе далеч по-равностойна, като постепенно Шафранек играеше все по-добре. Това почна да личи след 2:1 и 3:1 в полза на Гришо. Нататък двамата не допуснаха пробиви, а чехът получи точка за пробив в осмия гейм, но Димитров запази хладнокръвие и поведе с 2:0 след 6:4.

В третия сет деветият в света затвърди превъзходството си с два брейка и отразени атаки при 5:2. В крайна сметка 6:2 и 3:0.

През миналата година Григор Димитров отпадна на US Open на осминафинал от Анди Мъри. Сега първият му наистина много класен съперник може да е на четвъртфинал - Рафаел Надал. В същия поток е и Роджър Федерер.