Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският петролен гигант „Лукойл“ обмисля да продаде регистрираното в Швейцария търговско дружество "Литаско", съобщава „Ройтерс“ в ексклузивен репортаж. 

Агенцията се позовава на свои източници в енергийните среди. 

Причината за неочакваната сделка са американските санкции срещу Русия, които затрудняват набирането на средства от женевското дружество.

„Продажбата ще допринесе за пренасочването на голяма част от оперативния капитал от търговска дейност и набирането на средства към бъдещи проекти за добив в Сибир“, цитира източника си „Ройтерс“. 

Руската нефтена компания, която притежава рафинерии в България, Румъния, Италия и Холандия, е отказала да коментира информацията.

„Литаско“ е основана през 2000 г. и е един от най-успешните търговци на руски суров петрол през последното десетилетие. През последните години дружеството разшири дейността си в САЩ, Азия и Африка. 

През 2016 г. "Литаско" е имала всеки ден сделки средно за 3.2 милиона барела петрол и петролни продукти. Това поставя компанията наравно с имена като "Меркурия" и "Гунвор"  но на опашката зад т.нар. "голяма световна тройка" - "Витол" (Vitol), "Гленкор" (Glencore) и "Трафигура" (Trafigura).

"Литаско" е едно от дружествата, на които продава и бургаският "Нефтохим". 

Според информацията на "Ройтерс" женевското дружество може да смени собственика си още към края на 2017 г. и това вероятно ще е първа крачка към раздяла на "Лукойл" със задгранични активи.

Така вторият по големина руски производител на петрол ще може да се фокусира върху разработването на находища в Сибир.

Миналата седмица банкови източници на "Ройтерс" са разказали пред агенцията, че заради новите санкции на САЩ от 2 август италианската банка "Интеза Санпаоло" се е сблъскала с проблеми при синдикирания заем за търговската група "Гленкор" и Катарския суверенен фонд в операцията им за придобиване на над 19% от държавния енергиен гигант "Роснефт".

Коментари

 's picture

Petyo9

Схемата е проста:

"Литаско" купува евтино петрол от Русия и го продава скъпо на бургаската рафинерия. Така Лукойл България не отчита нито стинка печалба при приходи от 55 млрд. за последните 8 години. Големият "печеливш" е разбира се швейцарското дружество, но да не забравяме, че то е собственост на Лукойл.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.