БСП обсъжда идеята европдеутатите да бъдат извадени от обхвата на действие на новия антикорупционен орган. Това стана ясно от думите на лидера на партията Корнелия Нинова след среща с председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и представители на институцията по повод предложения от социалистите антикорупционен закон. Нинова поясни, че евродепутатите са от европейска институция и не могат да бъдат разследвани от български антикорупционен орган.

Сред българските евродепутати са Ангел Джамбазки (ВМРО) , Андрей Ковачев ( ГЕРБ), Георги Пирински ( БСП), Искра Михайлова (ДПС), Николай Бареков ( ББЦ), Сергей Станишев (БСП). Петър Курумбашев (БСП) и др.

"Получихме професионален анализ и добри препоръки. Много задълбочен анализ на предложенията ни. Благодарим за тази среща, защото това са хората, които прилагат законите и в работата си са се срещнали с най-много проблеми от недобре оформени закони", каза Нинова.

Тя допълни, че е имало препоръка да се разпише процедурата, по която президентът назначава председателя на агенцията за борба с корупцията.

"Ние приехме тази бележка и ще бъде отразено в законопроекта. Това е възможно и конституционно", обясни Нинова.

Тя заяви, че БСП ще се допитва до професионалисти, когато внася законопроект, за да бъде той качествен и работещ.