"Аз съм тук, за да предупредя, че България е в обща криза – да предупредя и политиците, и тези, които се канят да управляват, и хората", заяви бившият министър-председател и основател на ДСБ Иван Костов пред Нова телевизия.

Според него кризата е в пет сектора - енергетика, социална мрежа, която включва здравеопазване и образование, икономика и финанси, политическата система и националната сигурност.

"Когато в повече от три от секторите показателите светнат на червено, страната е обхваната от обща криза", констатира Костов.

В тази ситуация единствените, които биха могли да се справят са или бившият управител на БНБ и един от бащите на валутния борд Светослав Гаврийски, или настоящият подуправител на БНБ и финансов министър в служебното правителство на Марин Райков Калин Христов.

Иван Костов препоръча на парламента в последните си дни да даде три мандата на служебното правителство:

1.да изработи актуализация на държавния бюджет, която да бъде приета веднага от новото Народно събрание

2.да актуализира средносрочната прогноза за макрорамката и да изготви реалистичен проект за бюджет за 2015 година

3.Парламентът да даде мандат на служебното правителство да приключи споразумението с ЕС за еврофондовете до 2020 г.

Иван Костов отхвърли изявленията, че страната била пред фалит, но според него бюджетът задължително трябва да бъде актуализиран. Причината е, че "консолидираният бюджет трябваше да надвиши с 800 милиона миналогодишните приходи, а те са по-малко дори от миналогодишните". 

"Това е критична ситуация. Ако продължава така, държавата ще излезе с извънреден дефицит и ще понесе санкции от Европейския съюз", предупреди още Костов.

Той изреди три проблема с финансите на държавага - дефицита, непреодоляната банкова криза и спрените европейски програми.

Две банки още не работят, припомни Костов. Според него обаче рискът не е системен - "това означава, че тази система е нападната отвън".

"Специалните служби не са защитили финансовата система от тази атака", констатира бившият премиер. 

Това е тежък пробив в сигурността на страната. ДАНС има задължение да защитава икономическата и финансова стабилност на страната, припомни Костов.

Той отрече версиите, че бил близък до банкера Цветан Василев и че е част от проект за нова десница, финансиран от Василев.

"Аз нямам никакво отношение. Банката е във възход много след 2001 година. Къде ме виждате в този проект?"