Президентът Румен Радев ще свика на 9 октомври 2017 г. заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Темата на заседанието ще бъде създаване на работещ модел за борба с корупцията. Това е вторият КСНС, свикан от Радев.

И ГЕРБ, и БСП вече имат свои идеи за законови текстове за борба с корупцията.

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на антикорупционен закон. Според него единен независим антикорупционен орган ще проверява декларациите за имоти и интереси и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. На практика той ще съвмести задълженията на комисията за конфликт на интереси, тази за незаконно придобито имущество, БОРКОР към Министерския съвет, части от Сметната палата и ДАНС.

При установено несъответствие в размер над 5000 лв. органът ще праща материалите на данъчните, а при разминаване с над 20 000 лв. ще образува проверка на цялото имущественото състояние на лицата.

Ако обаче при проверката се установи, че не могат да бъдат доказани несъответствия между имотите и доходите от над 150 000 лв., веднага на разследвания ще се предявява съдебен иск за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Сигнали могат да се подават и от граждани. За разкриване на незаконно придобито имущество ще се използват и СРС.

От БСП обаче са против създаването на новия орган да стане чрез обединяване на сега съществуващи структури. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че  това представлява опит на изпълнителната власт да овладее новия орган. От БСП смятат, че той трябва да бъде създаден, като се извади от ДАНС дирекцията, която се занимава с борбата с корупцията. Според предложенията на БСП председателят на новото звено ще се назначава от президента, а членският състав - от парламента с мнозинство от 2/3.

И ГЕРБ, и БСП обаче са единодушни в едно - органът няма да може да работи по анонимни сигнали. Подобна възможност бе заложена в проекта на екипа на вицепремиера Меглена Кунева, който в миналия мандат така и не успя да бъде окончателно приет от парламента.

Очаква се новият закон за борба с корупцията да бъде приет до края на годината, за да може това да бъде отразено в началото на следващата година в мониторинговия доклад на ЕК.