Германският санитар Нилс Хьогел (40 г.), който през 2015 г. получи доживотна присъда за умишлено убийство на шестима пациенти, всъщност е ликвидирал общо 90 болни хора. Това сочат резултатите от подновено следствие срещу престъпника.

Те бяха оповестени днес от шефа на полицията в град Олденбург Йохан Кюме.

«Събраните доказателства са стъписващи», оповести Кюме.

Висшият полицай не изключва броят на убийствата да е далеч по-голям. Причината е, че 130 пациенти, починали в болниците в Олденбург и Делменхорст, са били кремирани и така не могат да се намерят доказателства за истинската причина на смъртта им.

Това е най-голямото серийно убийство в Германия след края на Втората световна война.

Нилс Хьогел е работил като санитар в болници в градовете Олденбург и Делменхорст.

Първото убийство е извършено през февруари 2000 г. в болница в Олденбург. Последното е от 24 юни 2005 г. в клиника в Делменхорст.

За пъкления си план Нилс Хьогел е използвал пет различни медикамента за регулиране на сърдечно-съдовата дейност. При завишена доза те са смъртоносни.

Поради над 200 сигнала от близки за съмнителна смърт на техни родственици в болниците в Олденбург и Делменхорст следствието е продължило и след осъждането на Нилс Хьогел. Ексхумрани са били над 100 трупа.

Така се стига до трагичното заключение, че Нилс Хьогел е убил най-малко 90 пациенти.

Осъденият престъпник Нилс Хьогел е бил разпитван общо 30 часа, протоколите са 900 страници. Това съобщи наблюдаващата следствието прокурорка Даниела Ширек-Болман.

По време на процеса през 2015 г. Нилс Хьогел призна, че е инжектирал на тежко болни пациенти медикаменти, които при завишена доза предизвикват сърдечна слабост и срив в кръвообращението. След това пред колеги правел всичко възможно да спаси пациентите, за да го смятат за герой.

Престъпленията започват да се разплитат, след като през 2005 г. колежка на Нилс Хьогел го хваща на местопрестъплението в болница в Олденбург. Той е уволнен и така постъпва на работа като санитар в клиника в  Делменхорст, където продължава престъпната си дейност.

Едва 10 години по-късно става ясен пъкленият му план и така се стига до съд.

Следващият процес срещу масовия убиец се очаква да започне в началото на идната година. Нилс Хьогел няма как да получи по-висока от наложената му присъда доживотен затвор, но поне близките на доказаните нови 84 негови жертви биха получили морално удовлетворение.