Компанията за недвижими имоти на американския президент Доналд Търмп е имала план за строеж на "Тръмп Тауър" в Москва, твърди "Ваншингтон пост". Изданието цитира източници, запознати с плановете на фирмата от 2015 и 2016 г., точно преди предизборната кампания за президентските избори в САЩ.

Като част от разговорите по проекта роденият в бившия СССР предприемач Феликс Сатър кани Тръмп да посети Москва и предлага да му осигури подкрепата на руския президент Владимир Путин, твърди още "Вашингтон пост". Въпреки че е подписано намерение за строеж, липсата на терен и необходимите разрешения карат инвеститорите да спрат проекта през януари 2016 г., точно преди началото на предизборната кампания.

Детайлите по проекта обаче разкриват, че Тръмп е имал бизнес интереси в Русия по време на предизборната кампания, когато е в позиция да определя връзките между САЩ и Русия.

Преговорите за строителния проект в Москва приключват преди отношенията на Тръмп с Русия да станат основен проблем в кампанията. Тогава настоящият президент отрича да има бизнес интереси в Русия:

"За сведение, имам НУЛА инвестиции в Русия", написа той в туитър през юли 2016 г.

"Нямам нищо общо с Русия", изтъкна той в пресконференция тогава.

По това време Тръмп публично изразява симпатията си към руския президент Владимир Путин. В края на 2015 г. той също изразява подкрепата си към Тръмп като кандидат за президентския пост в САЩ.

"Той казва, че иска по-близки отношения. Можем ли да не приветстваме това? Разбира се, че го приветстваме", казва Путин повреме на годишната си пресконференция през 2015 г.

Коментарите на Путин се появяват скоро след разговорите на Тръмп със Сатър, но няма конкретни оказателства за пряка намеса на бизнесмена с руски произход, изтъкват американски медии.

Новите разкрития ще бъдат разгледани от комисията в Конгреса, отговорна за разследването на вероятната руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

През последните месеци бяха разкрити контакти на близки до Тръмп и руски предприемачи и държани служители.

Правосъдният министър Джеф Сешънс, тогава сенатор и съветник в предизборния щаб, два пъти се е срещал с бившия руски посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

През юни 2016 г. пък синът на президента, заедно с председателя на предизборната му кампания Пол Манафорт и съветникът му и съпруг на дъщеря му Джаред Къшнър, се е срещнал с руската юриска Наталия Веселницкая, след като му е обещана компрометираща информация за опонента на баща му в президентската надпревара Хилъри Клинтън.

Бизнесменът Бил Браудър, който свидетелства пред комисията в Сената преди седмици, пък твърди, че истинската цел на Веселницкая е била да преговаря за отмяната на закона "Магнитски", който заплашва авоарите на руския президент Владимир Путин.