Само преди дни завърши ремонтът на Белия дом. Поредното освежаване и разкрасяване бе направено по вкуса на новите господари - семейство Тръмп. Разликите са много, но ето седем от тях, които са най-очевидни в Овалния кабинет.

1. Цветът на стените

Въпреки известната любов на Доналд Тръмп към пищните интериори той се избави от жълтозлатистите "обамовски" тапети и ги замени с по-неутрални с едва забележим мотив.

2. Килими

Паркетът в Овалния кабинет традиционно е покрит също с овален килим, в центъра на който е американския герб.

Гербът си остана същият, но старият килим със сламен цвят беше заменен с по-светъл, с цветни мотиви по края и ярки "лъчи", които се виждат от центъра до червената рамка.

3. Завесите

Тънките завеси с изящна златна шарка отстъпиха място на по-плътна драперия със същия нюанс, но по-малко светли, със синя оформяща линия и тежък сгънат ламбрекен.

Овалният кабинет по времето на Барак Обама.

4. Снимките

Зад гърба на Обама в Овалния кабинет се виждаха десетина снимки от различни години: със съпругата му, с децата, със служители и посетители на Белия дом. Имаше и черно-бели, но повечето бяха цветни изображения, а в центъра - момент от сватбата с Мишел. Нейната бяла булченска рокля можеше да се види от всяка точка.

Сега на бюрото на Тръмп, който е женен три пъти, има само две черно-бели.

5. Креслото

Работното кресло в офиса на Обама бе по-скоро като стол: тесният гръб и липсата на облегалки за ръцета изглеждат доста аскетично на фона на масивния тъмен стол на Тръмп.

6. Знамената

При Обама имаше само две - държавното знаме на САЩ от дясната страна на президента и флага на държавния глава отляво.

Тръмп очевидно предпочита по-пищно оформление. Знамената при него са около десетина. Има и възстановени флагове на американската армия, морските пехотинци и бреговата охрана.

7. Картините

Статуята на свободата - тази картина бе до прозореца в кабинета на Обама. От другата страна бе платно на импресиониста Чайлд Гасам "Авеню под дъжда".

Сега на мястото на Статуята на свободата е сложен портрет на седмия президент на САЩ Андрю Джексън, който е бил в кабинета по времето на Линдън Джонсън, Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши и Бил Клинтън.

Добре, че Мелания и Доналд не наложиха кича от апартамента си в Ню Йорк и в обзавеждането на Овалния кабинет, коментират с облекчение експерти.