Руският президент Владимир Путин отива да открие днес Световното първенство по джудо в Будапеща. Очевидно господарят на Кремъл търси всякаква възможност да покаже, че не се намира в изолация и дори посещава страни членки на ЕС, който иначе е наложил тежки икономически санкции на Русия.

А и премиерът Орбан е доволен от поредното демонстриране на близост с Кремъл. Той се надява Москва да му намали цената на природния газ.

Путин ще прекара едва няколко часа в Унгария, но още от тази сутрин в Будапеща трафикът между летище „Ференц Лист“ и спортна арена „Ласло Поп“ ще бъде напълно блокиран. Предприети са и изключително мерки за сигурност, присъщи за визита от този ранг. На редица улици в унгарската столица в периода между 11:00 и 20:00 часа паркирането ще бъде забранено. Нищо чудно обаче да има протести срещу височайшето посещение. Голяма част от унгарците смятат, че Орбан се е превърнал в марионетка на Путин.

Протест срещу посещението на Путин в Будапеща през февруари 2015 г.

Путин ще наблюдава и първите боеве през деня. Руският президент бе поканен на събитието от президента на Международната асоциация по джудо, което не е чудно, защото руският държавен глава е неин почетен председател. По време на спортното събитие той ще отдели време за разговор и с унгарския министър-председател Виктор Орбан. 

Довечера президентът има работа в Русия и затова се връща в родината си, съобщава "Фокус".