Ченгетата и другите манипулатори използват всякакви трикове, за да ни прилъжат и да ни накарат да повярваме във фалшивите им твърдения. Това важи също и за ТВ проповедници, телефонни измамници, антиваксъри, хомеопати, баячки, религиозни гурута, обикновени политици и всякакви други лъжци.

Започвам малка рубрика за разобличаване на подобни практики. Една по една, че да е поне малко читаемо… :D

Да разгледаме класическото твърдението: „Всички, родени през 1744г., които са яли краставици, са умрели.“ Неоспорим факт. Фейкът е, че се оставя внушението, че краставиците имат някаква вина за смъртта на хората.

(ВНИМАНИЕ! Сложен параграф! :) ) Как можем да представим това с математически изрази? Най-простото е: А & С -> В. С думи: от общото наличие на факт А и факт С следва факт В. (общо наличие на А (родени през 1744г.) и С (яли краставици) следва В (загинали са от това)). Къде е уловката. Уловката е, че само факт А е достатъчен, за да следва факт В. Т.е. всички, родени през 1744г. са умрели. Все пак сме 2017г. Т.е. имаме само: А -> В. Манипулаторите използват това следване, за да „пришият“ удобни други факти, за да ги пробутат към това вярно съждение. И да се опитат да внушат, че това следване се случва не само по себе си, а поради още други факти.

Например: Всички, родени през 1744г., които са имали сини очи, са умрели.

Или: Всички, родени през 1744г., които са си бъркали в носа, са умрели.

Или: Всички, родени през 1744г., които са си бъркали в носа, имали са сини очи и са пеели патриотични песни, са умрели.

Все верни твърдения. Но не заради „пришите“ факти. А заради основния. Че „Всички, родени през 1744г., са умрели.“ Т.е. A & C & D & E -> B, но това няма връзка с C, D, E или което и да е друго фейк твърдение, пришито към основното.

За да е още по-просто обяснението, нека заменим А с 5*0, а В с 0. Тогава 5*0=0. Факт. И колкото да умножаваме с други числа, например: 5*0*8 или 5*0*2 или 5*0*4353453453 пак ще си дават нула. Но не заради милите 8 или 2 или 4353453453, а защото 5*0 си е 0. И с каквото и да го умножим, няма да се промени.

Та, мислете, преди някой манипулатор да ви забърка в коктейл от неправилни интерпретации. Не позволявайте да ви умножават по нула.

P.S. Знам, че в предикатното смятане изразите и правилата са малко по-различни. Но ако бях задълбал в тях, текстът щеше да стане съвсем нечитаем. Та, моля за извинение всички от ФМИ, математическите гимназии и останалите, които разбират за какво е този послепис…. :)

P.P.S. Очаквайте скоро втора част. Знам, че е заплаха, ама няма аз да се тормозя...