"Срещу нас - Грузия. По-вдясно. А Крим е малко наляво". 

Ориентирате ли се къде се намирате?

На терасата в двореца в Евксиноград, където един безкрайно учуден французин - президентът Макрон, усвоява своите уроци по география от премиера Бойко Борисов. 

От този балкон се вижда максимум Галата и оттам насетне - една безбрежна морска шир.

Някакви титуловани експерти вчера се изказаха, че Макрон бил фин психолог и влязъл в стила на Борисов още при първата им среща.  Тя бе в началото на юни при посещението на Борисов във Франция. Според нас президентът далеч не е влязъл в тона, просто все още не се е съвзел от предишното им рандеву... (Ако не сте "парле-ву-франсе" - това означава среща.)

Макрон беше на обиколка в Австрия, Румъния и България - трите страни, които ротационно ще поемат председателството на Съвета на Европейския съюз между 2018 и 2019 г.

Просто нямаше как да ни подмине и тук, разбира се, го посрещнахме с подобаваща шоу програма. Толкова забавна, че все се едно Къци Вапцаров я е организирал.  

Потупвания, здрависвания, малко подкрепа за Шенген и еврозоната, малко разяснения за реформите на трудовия пазар (които ще ограничат възможностите за работа на източноевропейците), малко шегички на премиера и темата преля в дискусии за първите дами. 

Шерше ла фам, дето викат парле-ву-франсетата!

Първо и най-важно - защо си позволява да е толкова стара Брижит Макрон и защо полите/роклите й са толкова къси? 

Нямаме отговор и на двата въпроса. Единственото, на което бихме обърнали внимание, че не сме чули някой някога да се е подигравал на 74-годишната Катрин Деньов, която също е отгоре до долу в "Луи Вюитон", "Шанел" и "Ив Сен Лоран". Само че някак по-иначе ги носи...

Нашата президентша е друга работа. Като местна особа следва да я третираме по-озлобено. Нямала чорапогащник - ами как на такива събития без чорапогащник, бе, госпожа, от бостана ли идвате? 

Освен това роклята й била на "Долче и Габана", а не на Жени Живкова и по никакъв начин не стимулира родното производство, както повелява партийната програма, докато Брижит си е с френски етикет. 

За светлосиньото плисе можем само да кажем, че винаги сме си представяли така Лолита на пикник с Хумберт. 

Но Десислава Радева ще се научи рано или късно - все пак извървя шеметен път от онова тъмносиньо ансамбълче в ламе, с което посрещна генерала след клетвата му в Народното събрание. 

Отвъд географията и чорапогащниците - обиколката на Макрон навсякъде се разглежда като опипване на почвата за идеите му за реформи в Европейския съюз и развитието й на различни скорости. 

Най-важната беше постигането на консенсус относно т. нар "социален дъмпинг". Казусът е сложен, но най-общо може да се опише така: когато фирми, регистрирани и плащащи осигуровките си в Източна Европа, където социалните и здравни осигуровки са по-ниски, командироват служителите си в страни от Западна Европа, те фактически извършват дъмпинг, позволявайки си да предлагат по-ниски цени на една и съща услуга, от фирмите със седалище и данъчни регистрации на Запад. 

Това е основната теза на Макрон, а според критиците й тя противоречи на основните принципи на ЕС за свободно придвижване на хора, стоки и услуги.

Не там обаче бе насочен фокусът на прожекторите. От рано сутринта тревожни репортерки обикаляха около двореца "Евксиноград", за да запишат топ журналистическото попадение чия първа дама е изглеждала по-нелепо. 

Това заедно с игривите бисери, които премиерът ръсеше през цялото време, оставиха усещането за клоунада с международен елемент. Останалото - между другото.