Веригата за бързо хранене „Макдоналдс“ спира използването на антибиотици в пилешките си продукти от началото на 2018 г., съобщи "Ройтерс".

Акцията ще започне от Бразилия, Канада, Япония, Южна Корея, САЩ и Европа, а до 2019 г. се очаква мярката да влезе в сила и в Австралия, и Русия.

Решението на компанията се отнася до употребата на препарати, които влизат в състава на човешките лекарства.

Учени от години предупреждават, че има връзка между употребата на антибиотици в животинското месо и намаляващата ефективност на лекарството в медицината.

Индустриалните птицеферми често използват антибиотици не за да лекуват епидемии, а за да предотвратяват тяхната поява. Някои използват лекарствата и като средство за по-бърз растеж на животните.

При хората причините за резистентност към действието на антибиотиците е приемът на лекарство, което не съответства на симптомите на болестта, или превишаване на дозата му.

По данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията всяка година най-малко 2 млн. души в САЩ са били заразени с бактерии, които са резистентни на антибиотици. Според някои изчисления бактериите, резистентни на антибиотици, скоро могат да станат причина за повече смъртни случаи в световен мащаб, отколкото рака. 

Междувременно след нечуван за компанията скандал с франчайзъра, от "Макдоналдс" бяха принудени да затворят една трета от заведенията си за бързо хранене в Индия, предаде "Блумбърг".

Още в началото на месеца от ръководството на компанията са открили, че индийските представители на "Макдоналдс" - Connaught Plaza Restaurant, са нарушили важно точки от договора за фрайнчайз.

По тази причина се наложило затварянето на 169-те управлявани от тях ресторанта.