Мюсюлманите бързо се интегрират в европейски държави, но въпреки това местните не ги приемат. В сравнение с други западноевропейски държави Германия е на водещо място по интеграция на мюсюлманите.

Това сочи изследване на реномираната фондация “Бертелсман”.

В него се прави паралел на положението на изповядващите исляма, които от 2010 г. живеят в Германия, Швейцария, Австрия, Франция и Великобритания. Изследвани са четири категории – заетост, познания по езика, образование и социални контакти.

Заетост

По интеграция на мюсюлманите имигранти в трудовия пазар най-добро е положението в Германия. Близо 60 на сто са заети на пълен работен ден, което е и средното за страната. 20 на сто са на намален работен ден.

По-трудно във ФРГ е за крайно религиозни мюсюлмани. Те рядко намират работа, която да отговаря на квалификацията им и получават по-ниско заплащане в сравнение с мюсюлмани, които не са религиозни.

По данни от края на 2015 г. в Германия живеят 4,7 милиона мюсюлмани. 40 на сто от тях се определят като крайно религиозни.

По-различно е положението във Великобритания – независимо от религиозността им всички мюсюлмани получават еднакво възнаграждение при една и съща професионална квалификация. Според изследването на “Бертелсман” това се дължи на спазването на принципа за равенство на всички религии на Острова.

Познания по езика

За 73 на сто от родените в Германия деца на мюсюлмани имигранти немският език е като майчин. Нещо повече – близо една пета от мюсюлманите в страната посочват немския като първи език.

Подобно е и положението във Франция, Великобритания, Австрия и Швейцария, се посочва в изследването.

Образование

Във Франция едва 11 на сто от мюсюлманите на възраст под 17 години напускат училище без диплома. В Германия – 36 на сто. Според учените причината най-вероятно са различията в образователните системи. От друга страна заради колониалното френско владичество мнозина от имигрантите знаят френски. Знаенето на езика обаче не им гарантира заетост. Сред тази група безработицата е голяма.

“Международното ни изследване показва, че не принадлежността към дадена релия е определящ фактор при шансовете за успех, а държавните, икономическите и обществените рамкови условия”, заяви експертът на фондация “Бертелсман” Щефан Фопел при представянето на изследването.

Социални контакти

87 на сто от запитаните мюсюлмани в Швейцария са заявили, че в свободното си време много често контактуват с немюсюлмани. Този процент е висок също в Германия и Франция – 78 на сто. Във Великобритания – 68 на сто, а в Австрия – 62 на сто.

Германия бележи своеобразен рекорд: 96 на сто от мюсюлманите са обявили, че се чувстват свързани със страната.

Кого не искате за съсед?

Изследването “Мюсюлмани в Европа – интегрирани, но неприети?” показва също, че все още има големи задръжки и предразсъдъци спрямо мюсюлманите. На въпрос “Кого не искате за съсед?” във всичките пет държави, където е проведено проучването, далеч повече от запитаните са били срещу мюсюлмани като съседи, отколкото срещу многодетни семейства, чужденци, хомосексуалисти, евреи, хора с друг цвят на кожата и атеисти.