Ключовите дирекции на МВР "Криминална полиция" (ГДКП) и "Охранителна полиция" (ГДОП) са с нови шефове. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров представи пред личния състав на двете главни дирекции новите назначения. 

Въпреки предстоящата оставка на кабинета, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е издал заповед от 3 юли за назначаване на Тодор Гребенаров за директор на  Главна дирекция "Охранителна полиция". Досега Гребенаров беше пеф на ГД "Национална полиция" (ГДНП). Със същата дата е и заповедта, с която начело на Главна дирекция “Криминална полиция” е назначен Константин Титянов, който досега беше заместник-директор на ГДНП.  

Двете новосъздадени дирекции ГДОП и ГДКП бяха създадени на мястото на ГДНП, на базата на текстове от новоприетия Закон за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР). Основните приоритети в дейността на Главна дирекция “Криминална полиция” ще бъдат противодействието на криминалните предприятия – групите за наркотрафик и за принуда, икономическата и битова престъпност. Главна дирекция “Охранителна полиция" ще се занимава с опазване на обществения ред, превантивната работа за намаляване и недопускане на тежки пътно-транспортни произшествия, патрулно-постовата дейност, лицензионните режими.

Преназначени са директорите на главните дирекции "Гранична полиция" и "Пожарна безопасност и защита на населението" – Захарин Пенов и Николай Николов, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Главният секретар на МВР Светослав Лазаров също беше назначен в последния момент. Той беше преназначен според влезлия в сила нов Закон за МВР за мандат от 5 години. ЗМВР беше обнародван в последните дни на отиващото си правителство, върпреки протестите на ГЕРБ и ветото на президента Росен Плевнелиев, което бе преодоляно от БСП и ДПС. 

Рокадите в МВР при оставка на правителството не се случват за първи път. Ден след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари миналата година, започнаха масови назначения на нови полицейски шефове в някои от областните дирекции в страната.