Премиерът Пламен Орешарски ни каза тази сутрин, че има два варианта за актуализация на бюджета. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в кулоарите на парламента. Той обаче не разкри подробности за това какви са сценариите.

Днес текат консултации между политическите сили, работодателските организации и синдикатите за ситуацията в страната в търсене на изход от кризата, започнала със затварянето на КТБ. Първата от срещите бе с премиера Орешарски, след това с ръководството на ГЕРБ, а по-късно представителите на бизнеса и синдикатите се срещнаха и с всички политически сили в Народното събрание по покана на председателя на парламента Михаил Миков. 

Не може да се мине без актуализация на бюджета, каза бившият депутат от Коалиция за България Георги Кадиев в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.

"Аз лично не разбирам това упорство. Такива буфери в бюджета няма. Наистина сериозен проблем в здравната каса недофинансиране, доколкото аз чета само по медии, около 500 милиона лева, но има и сериозен проблем в приходите, а там вече знам и по месеци как стоят нещата", допълни Кадиев. 

Изхарчено е толкова, колкото трябва. Тоест 2 милиарда лева. Проблемът е, че ги няма  приходите, добави червеният опозиционер.

Според него парите не са събрани заради лошо планиране по месеци и е напълно възможно в края на годината нещата да стоят "по-различно". 

Миналата година също корпоративният данък вървеше лошо и изведнъж в края на годината, понеже фирмите плащат авансови ниски вноски, изравняват в края на годината, тогава се оправиха нещата, каза Кадиев.

Най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, но кога - решават парламентаристите, каза пред Нова телевизия експрезидента Георги Първанов. Според него един дебат по актуализация ще извади всички данни около бюджета. 

Ще бъде безотговорно, ако парламентът не се събере, за да обсъди бюджета, допълни още лидерът на АБВ. 

Ако се направи обща актуализация на бюджета, оставката на правителството ще трябва да се отложи във времето, обяви Красен Станчев, председател на Съвета на Института за пазарна икономика.

Той обясни пред агенция "Фокус", че актуализацията отнема месец – месец и половина, което означава, че предсрочните избори ще се изместят през декември.

 Станчев посочи, че ако се прави изобщо някаква актуализация, тя трябва да бъде на бюджета на Здравната каса.