Предложението за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше одобрено от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Предложените финансови промени отиват за разглеждане в Министерски съвет (МС). Актуализацията на бюджета беше поискана още на 23 юни от Надзорния съвет на касата. За да бъдат отпуснати допълнителни средства обаче решението трябва да бъде прието от МС и гласувано от депутатите. 

Министър Андреева подкрепя отпускането на повече пари за здраве, но само ако има достатъчно налични средства в бюджета. Държавата обаче може да отпусне не повече от 200 млн. лева, вместо необходимите 300 млн. лева, защото дефицитът не може да надхвърли повече от 2%.

Според шефове на болници, лекарски организции и пациенти актуализацията трябва да се направи спешно, защото в противен случай здравните заведения ще бъдат изправени пред фалит. На среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ръководството на Българския лекарски съюз подписа споразумение, което гарантира, че партията ще осигури кворум в парламента, ако в дневния ред бъде включена точка за актуализацията на бюджета на касата.