Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Неонацисти предизвикаха снощи сблъсъци и намеса на полицията в берлинския квартал Шпандау.

Екстремисти организираха поход в памет на заместника на Хитлер Рудолф Хес по повод 30 години от смъртта му. На 17 август 1987 г. Хес се обеси в затвора в Шпандау, където излежаваше доживотна присъда.

На неонацисткия поход със 700 участници се противопоставиха над хиляда демонстранти и блокираха предварително обявения маршрут на екстремистите. Така мнозина от тях се отправиха към съседния квартал Фалкензее, където продължиха неонацисткия си поход.

Над 1000 полицаи не допуснаха да се развяват нацистки символи, нито да се стигне до сериозни сблъсъци. В същото време контрадемонстрантите издигаха плакати с надпис “30 години Шпандау без нацисти”.

Антифашистки красноречиво изразяват отношението си към похода на неонацистите.

Контрадемонстрацията беше организирана по призив на социалдемократите, зелените, крайната левица, църквата и профсъюзите.

На възмущението на гражданите защо властите са разрешили неонацисткия поход, сенаторът на Берлин по вътрешни работи Андреас Гайзел отговори пред тв камера:

“Бих искал да го забраня, но за съжаление демократичният ред важи и за отрепки.”

Полицейски говорител пък написа в туитър:

“Длъжни сме да гарантираме на всички свободата на събрания.”

Официалната титла на Рудолф Хес беше заместник на Хитлер. Самият Хес величаеше фюрера. През 1946 г. получи доживотна присъда по обвинение в планиране на нападателна война и заговор срещу световния мир. Със смъртно наказание се размина, тъй като през 1941 г. прелетя до Великобритания, където беше арестуван и до края на Втората световна война остана на Острова като военнопленник.

До сетния си дъх Рудолф Хес не промени убежденията си, нито за миг не се покая заради престъпленията на нацисткия режим.

Заместникът на Хитлер излежаваше присъдата си като единствен затворник в съюзническия затвор за военнопрестъпници в западноберлинския квартал Шпандау. Навремето дори имаше граждански протести – заради един нацистки престъпник се поддържа цял затвор със съответната охрана за сметка на данъкоплатците.

На 17 август 1987 г. Рудолф Хес беше намерен мъртъв. 93-годишният затворник се беше обесил по време на разходка из парка на затвора. Негови привърженици обявиха, че е бил застрелян, но това категорично не отговаря на истината.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
colombo

:-Р

На снимките виждам едни културни фашисти и едни ужасно невъзпитани антифашисти.
kate pate's picture
kate pate
colombo

Между другото

най-лесният начин да познаете травестит е един поглед към размера на дланите и пръстите на ръцете.
kate pate's picture
kate pate
colombo

А пък

Снощи в Барселона имаше мирно шествие срещу ислямския тероризъм, което беше брутално прекъснато от "борци срещу ислямофобията".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.