"С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша .Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври."

Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова в Средец, съобщиха от министерството.

Според министърката с определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шума, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия.

"Трудно е да се сложат под общ знаменател всички курорти, а и не е рентабилно", коментира министърката.

Тя посочи, че във всички туристически държави има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка, така трябва да е и в България.

С промените ще се очертаят ясно разликите между община и курортен комплекс.

Относно исканията на „Съюза на собствениците“- Слънчев бряг за среща с министър Ангелкова тя заяви, че е готова да разговаря е неговите представители.

„Аз смятам, че именно с диалог може да изчистим проблемите натрупвани с години в курорта. Могат да разчитат на мен“, категорична бе Ангелкова.

А във връзка с проверките на дискотеките министърът коментира, че контролните органи следят стриктно да се спазва закона.