Като бъдещ независим директор на руския нефтен концерн “Роснефт” бившият германски канцлер (1998-2005 г.) Герхард Шрьодер ще получава годишно “само” 500 000 долара. Преди два дни в. “Билд” съобщи за 6 милиона, и то в евро. Най-тиражният германски всекидневник се позова на финансовия отчет на “Роснефт” за 2016 г., където са оповестени и възнагражденията на членовете на ръководството на концерна. Сумата включвала заплати и бонуси.

По повод вълната от възмущение в Германия, нарекоха го дори “платен слуга на Путин”, Шрьодер дава отговор за решението си да поеме още един пост в Русия пред швейцарското издание “Блик”.

Както вече съобщихме, по желание на Москва Герхард Шрьодер ще бъде независим директор на руския нефтен концерн с държавно участие “Роснефт”. Това стана ясно от декрет на премиера Дмитрий Медведев, публикуван на сайта на правителството.

Предвидено е на 29 септември т. г. акционерите да гласуват промени в състава на управителния съвет – броят на неговите членове да бъде увеличен от 9 на 11 души. Според наблюдатели решението за назначаването на Шрьодер е било взето отдавна от Кремъл, въпросното събрание на акционерите ще е само проформа. Ексканцлерът запазва и ръководните си постове в построения газопровод “Северен поток” и в планирания “Северен поток 2”.

Пред “Блик” Шрьодер опровергава оповестения от “Билд” размер на бъдещото си възнаграждение като независим директор на “Роснефт”. Хонорарът му щял да възлиза на 500 000 долара годишно за четири заседания в Москва. При това трябвало да плаща в Русия 30 на сто данък и така му оставали близо 350 000 долара, върху които пък трябвало да плаща налог в Германия.

Ексканцлерът признава, че е очаквал реакции по повод номинирането му от руското правителство за независим директор на “Роснефт”. Не е допускал обаче, че така едностранно ще се пише и говори по темата.

“Това е политическа кампания в полза на г-жа Меркел. С оклеветяването ми искат да й помогнат”, заявява Шрьодер.

Явно той визира предстоящите през септември общи избори в Германия, на които Меркел се кандидатира за четвърти пореден канцлерски мандат.

Традиционни избиратели на социалдемократите биха оттеглили подкрепата си за тях заради случая “Шрьодер”.

Неслучайно той заявява за “Блик”, че решението да поеме пост в “Роснефт” било лично негово. Това било в съзвучие с дългогодишните му усилия за подобряване на отношенията между ЕС и Русия.

Въпреки яростната критика, която смятал за напълно погрешна, той щял да се яви на събранието на акционерите на “Роснефт” на 29 септември, когато ще бъде гласуването. Иначе изобщо не знаел какви са били мотивите на ръководството на нефтения концерн да приеме предложението на правителството в Москва за издигането му за поста. То му било съобщено лично от шефа на “Роснефт” Игор Сечин. Шрьодер дори не знаел дали Путин е играл някаква роля, напоследък се виждали рядко. (Който иска - да му вярва.)