Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И ДПС се намеси в сагата "Цанков камък", след като  от ГЕРБ решиха да отворят темата за проекта отново, пращайки сигнал в прокуратурата. По-рано депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви пред Нова тв, че в сигнала за проверка на проекта името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган не е споменато, но се надявала прокуратурата да провери и случая с хонорара на Доган за "Цанков камък".

Изказването бе съобщено от много медии, а това накара ДПС да излязат със специално съобщение. В него се съобщава, че замесването на Доган с проекта "Цанков камък" е "фалшива новина", а и самият той никога не е бил консултант по проекта.

Ето какво пише в реакцията на ДПС:

Пропагандната машина и почините на черния ПР, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта “Цанков камък”, както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност , които белязаха първите 100 дни на правителството.

В тази връзка заявяваме, че д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта “Цанков камък”, чиито консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения.

Всеки опит за реализиране на внушения в стил “теория на конспирацията” погазва етичните и професионални медийни правила, а всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти. Нещо повече – подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца.

През 2011 г. Върховният административен съд (ВАС) реши на последна инстанция, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е изпаднал в конфликт на интереси, след като е получил хонорар от 1,5 млн. лв. по договори с "Институт по строителство за минно дело" - дъщерно дружество на "Минстрой холдинг" АД на Николай Вълканов, която пък бе един от подизпълнителите на проекта за хидровъзел "Цанков камък". 

В самото съдебно решение пише, че договорите на Доган са 4 и са с следния предмет: „Проект Тунджа – обобщаване на предварителни проучвания”, „Схеми за прехвърляне на свободни води от река Марица към каскада „Доспат – Въча”, „Проучване за „Трансфер на води от Баташки водосилов път към каскада „Доспат – Въча” и „Обобщителен доклад за Хидроенергийна каскада „Горна Арда”.

В предметите по договорите хидровъзел "Цанков камък" не фигурира. Самият той обаче е част от каскадата "Доспат-Въча", заедно с още 4 хидровъзела.

Любопитна подробност е, че авторката на особено мнение по делото срещу Доган за конфликт на интереси е съдия Марина Михайлова-Дойчинова. Тя е ценена в гилдията като професионалист, а в момента е предложена от БСП за член на бъдещия Висш съдебен съвет от квотата на парламента.
Съдийката настояваше Доган, който по време на делото още бе председател на ДПС, да бъде глобен с 3000 лв. и да му бъде конфискувана в полза на държавата получената сума по договорите с "Института по строителство и минно дело". Сумата е точно 1 356 857 лв.

По-рано и лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще даде на съд всеки, който забърква името й с проекта "Цанков камък", както правят от ГЕРБ, начело с лидера им Бойко Борисов. Тя обяви, че ще сезира посланика на Австрия у нас за това, че правителството и представители на ГЕРБ говорят за корупция по проекта. Той е реализиран с помощта и по споразумние между Австрия и България, а изпълнителите бяха австрийски фирми. 

 

Коментари

Това е все едно да кажеш,

че Хитлер никога не е окупирал полското село Радзанек, тъй като не е изрично споменато никъде. Тези съвсем ни взеха за луди.
ки брит's picture
ки брит
kibrit

Това, че Доган няма нищо общо

Това, че Доган няма нищо общо с Цанков камък го знаем всички, защото не е хидро-инженер. Той има общо само с парите от хонорара, които е получил.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.