Севернокорейският лидер Ким Чен Ун отлага решението за нападение над американската авиобаза на остров Гуам, съобщава държавната агенция КЦНА, цитирана от Ройтерс. Режимът в Пхенян ще изчака следващи действия от страна на САЩ.

Ким Чен Ун е инспектирал подготовката на севернокорейската армия в понеделник и е обсъдил с главнокомандващите план за изстрелване на четири балистични ракети към остров Гуам, съобщава още КЦНА:

"Той каза, че ако янките (американците - б.р.) упорстват в своите изключително опасни и безразсъдни действия на Корейския полуостров и околностите му, изпитвайки самоконтрола на КНДР, последната ще вземе важното решение, както беше обявено преди (за изстрелване на балистични ракети към остров Гуам - б. р.)."

Според анализатори отстъплението от агресивната риторика може да е опит за намаляване на напрежението, но може и да значи, че Северна Корея все още няма готовност да изстреля ракета рещу авиобаза "Андерсън" на остров Гуам.

Какви са реакциите

Новоизбраният президент на Южна Корея Мун Дже Ин заяви, че няма да допусне военни действия на полуострова.

"Военни действия на Корейския полуостров могат да бъдат решени от Южна Корея и никой друг не може да реши да предприеме действия без съгласието на Южна Корея. Правителството ще блокира потенциална война по всички възможни начини", заяви Мун в речта си по повод годишнината от освобождението на страната от японското управление през 1945 г.

Денят на Освобождението се празнува както в Южна, така и в Северна Корея. Той ще бъде последван от съвместни военни тренировки на американски и южнокорейски военни.

Китайският държавен вестник "Глобал таймс" публикува редакционен коментар, според който ролята на Южна Корея е на буфер между КНДР и САЩ:

"Тренировките със сигурност ще провокират Пхенян, който вероятно ще отговори радикално. Ако Южна Корея наистина не иска война на полуострова, трябва да спре това съвместно военно обучение."

Междувременно Китай обяви, че ще спре вноса на въглища, желязо и морска храна от Северна Корея в изпълнение на сакциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН преди 10 дни.

Резолюцията бе приета единодушно от 15-те страни членки на съвета и по преценка на американски държавни служители ще ограничи приходите от износ на КНДР с една трета. Повод за налагането на новите санкции бяха двата успешни теста на междуконтинентални балистични ракети, проведени от Пхенян през юли.

Китай е най-големият търговски партньор на режима в Пхенян - с него се осъществява близо 90% от външната търговия. Пекин бе обвинен от Вашингтон, че не прилага мерките срещу Пхенян и беше заплашен от вторични санкции върху китайски банки и предприятия, които са свързани със Северна Корея.

Япония ще търси гаранции за сигурността си от Вашингтон на среща на външните и военните министри на двете страни в четвъртък.

"Стратегическата обстановка става все по-груба и трябва да обсъдим как ще отговорим", заяви японският външен министър. "Ще разчитаме на САЩ да потвърдят ангажимента си за отбрана, включително от ядрена атака."

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди, че всяка атака на Северна Корея ще ескалира във война и ако Пхенян изстреля ракета срещу Гуам, "играта започва". Той увери, че армията ще пази страната от "всяка атака по всяко време и от всеки противник" и заяви, че жителите на остров Гуам са в безопасност.