Застрахователите развиват планове за да защитят инвеститорите в соларни и вятърни паркове от изтеглянето на важните държавни субсидии, което удари сериозно европейската индустрия за зелена енергия, пише в. "Файненшъл таймс".

Willis, третият по големина в света застрахователен брокер, е в напреднали разговори със застрахователи, сред които е и лондонския Lloyd's, за да се подготвят такива полици, които се надява да бъдат предлагани в началото на следващата година.

Според привърженици на продукта, който ще е предназначен за инвеститорите, той ще даде тласък на сектора, след като правителства от цяла Европа махат субсидиите след финансовата криза.

Правителствата обясняват по-ниските нива на подкрепа с резкия спад на цените на соларните панели. Други са предоставили гарантирани субсидии за целия жизнен цикъл на проектите, обикновено 20 години, но ги намаляват за новите схеми.

Но Испания и някои други държави (б.ред., сред които и България), разсърдиха инвеститорите с ретроспективни субсидии, които застрашават изпълнението на проектите.

Андрю ван ден Борн, шеф на отдела за политически и търговски кредитен риск в Willis казва, че има сериозен ръст на запитвания през последната година за услуга, която да ги защити от ретроспективни промени в държавната помощ.
В момента испанското правителство е съдено от няколко инвеститори, които искат да им бъдат възстановени орязаните субсикии.

Повече от половината испански соларни паркове са банкрутирали от 2008 г. насам, твърди Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия.

Субсидиите на испанските соларни паркове бяха орязани с между 20% и 40%, което е докарало загуби от над 2 млрд. евро спрямо първоначалните очаквания.

Соларни оператори във Франция, Великобритания, Гърция, България и Чехия, също са били ударени от хаотични промени, твърди браншовата асоциация.