Бившият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране разкри пред бТВ какви заплати взимат членовете на ведомството. Около 5-6 хиляди лева получавал член на комисията. Председателят взимал с около 5% повече. Възнагражденията в регулатора се формирали на база средната работна заплата в сектор енергетика.

Във всяка държава е важен балансът между корпоративния и обществения интерес. Когато корпоративният е по-силен, тогава институции, защитаващи обществения, могат да имат неприятности. Така Семерджиев обясни смяната му през 2013 г.

После бившият шеф на регулатора конкретизира:

"Знаете, че ДКЕВР в състава, който ръководех, беше почнала доста проверки в секторите – предстоеше регулаторен анализ на проектите по изкупуването на електроенергия от "Марица изток" 1 и 3. Планираше се намаление на определени параметри по тези дългосрочни договори."

Според Семерджиев през следващите месеци неминуемо ще има увеличение на цените на тока. За това говорели данните за дефицита на НЕК, натрупан в регулираната дейност на дружеството, който данъкоплатците трябва да покрият.

Семерджиев преди време бе уличен в конфликт на интереси, че е дал лиценз на фирма за търговия с енергия, чиято собственичка е кръстница на детето му. Тя пък от своя страна продала на Семерджиев къща до Несебър на цена двойно по-ниска от пазарната.

Експредседателят обясни, че "издаването на лиценз на фирма е по-скоро регистрационен режим, става с всеки, който е поискал, не е изключение". Проверка на НАП и прокуратурата не намерила нищо нередно по случая, обяви Семерджиев.