Шефът на Народното събрание Димитър Главчев призова парламента на Македония да ратифицира договора за приятелство с България. Главчев е на двудневно посещение в Македония, съобщиха от пресцентъра на парламента.

"Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев с подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество".

Това каза Главчев при срещата си с колегата си Талат Джафери. Той отбеляза, че договорът ще даде нов тласък на сътрудничеството и приятелството между двете страни във всички области.

"Задълбочаването на двустранните отношения и преките контакти в различни области е желанието на нашите граждани и ние, политиците, трябва да изпълним това тяхно желание", заяви Главчев.

Той заяви, че  България последователно подкрепя евроатлантическата и европейската перспектива на Македония.

Джафери благодари за подкрепата на България в реализирането на външнополитическите цели на Македония – членството в НАТО и ЕС. Според него продължаването на преките контакти между представители на двете страни във всички сфери е най-добрият начин за задълбочаване и развитие на приятелските отношения. Главчев покани Джафери да присъства на ратификация на договора от българския парламент.

По-късно Главчев разговаря с премиера на Македония Зоран Заев. Според Заев договорът е доказателство, че приятелството е истинско.

"Ние го подписахме, нека сега да дадем душа на договора, така че и хората да го почувстват", призова Заев.