"Германия поощрява терористи", заяви гневен Реджеп Ердоган на конференция в черноморския окръг Ризе. Неговите думи вероятно ще доведат до нова ескалация на напрежението на и без това обтегнатите отношения между двете страни, коментира Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес Германия в подпомагане на терористи заради това, че Берлин не отговаря на хилядите молби за предаване на заподозрени, издирвани от турските власти, предаде БТА.

"Ние дадохме на германския канцлер Ангела Меркел 4500 досиета, но не сме получили отговор по нито едно от тях", обяви Ердоган пред членове на неговата Партия на справедливостта и развитието.

Държавният глава обясни, че Германия иска да й бъдат предавани терористи, но не иска да предава такива, издирвани от Турция.

"Значи вие имате съдебна система, а ние в Турция - не, така ли?", попита реторично Ердоган.

Всъщност тези досиета са на заподозрени в опита за преврат срещу Ердоган гюленисти, живеещи в Германия. А от канцеларията на Меркел няколко пъти отговарят, че искат абсолютни доказателства за техните престъпления, преди да отговорят или да предадат на Анкара.

Отношенията през последната година между Берлин и Анкара са на ръба на скъсването. Особено остри са обвиненията от Турция и лично на Ердоган, който няколко пъти нарече немски политици, включително Меркел, фашисти. Берлин не допусна нито него, нито външния министър да организират масови срещи и предизборни митинги с турската общност в Германия. А миналия месец войските на Бундесвера бяха изтеглени от натовската база "Инджирлик", след като няколко пъти турските власти отказаха да пуснат в нея германски депутати.