България, една от страните, които са напълно зависими от Русия за доставки на ядрено гориво, е на път да си отдъхне с облекчение, защото Westinghouse Electric Company ще има дял в контролираната от държавата фирма, която отговаря за строежа на нови ядрени мощности, съобщи Ройтерс.

Westinghouse Electric Company е най-големият производител на гориво в света и част от японската Toshiba group. Компанията води преговори за дял от 30% в АЕЦ "Козлодуй". Договореностите са приключили и се очаква идната седмица да бъде подписано акционерното споразумение, твърди "Ройтерс".

Текстът, съгласуван между американската компания и "АЕЦ Козлодуй Нови мощности", е в процес на одобрение от Българския енергиен холдинг, каза пред агенцията шефът на централата Иван Генов, който очаква подписите да бъдат поставени до дни.

Според "Ройтерс" стойността на реактора AP-1000, който фирмата ще построи в "Козлодуй" е около 5 млрд. долара. Агенцията напомня, че намеренията са финансирането да бъде от американска и японска кредитни агенции. 

1100-мегаватовият реактор се очаква да заработи през 2024 г.  "Ройтерс" уточнява, че ГЕРБ - най-вероятният победител на предстоящите избори, подкрепя проекта. 

Така ще бъде направена крачка за разнообразяване на ядрените източници, коментира агенцията.