Регламентирането на къмпингуването е изключително важно, за да бъде гарантирана чистотата на морето, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусията „По-чист морски туризъм“ в Бургас, предаде „Фокус“.

Министърката обясни, че къмпингуването на неопределените за това места – т.нар. диво къмпингуване, води до тонове отпадъци.

Затова и Министерство на туризма инициира работна група, която отново да повтори взетите миналата година решения за това да се определи какво е къмпингуване и видовете къмпингуване“, съобщи тя.

Управляващите приеха в началото на миналата година промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които предвиждаха глоби за диво къмпингуване. След протести поправката беше отложена и ГЕРБ реши да подготви промени в Закона за туризма.

Сега Николина Ангелкова вижда необходимост от промени и в Закона за устройство на територията, за да бъде облекчено изграждането на къмпинги, които да поемат търсещите този вид туризъм. Министърката даде за пример Гърция.

Следва да вземем опит от тях. Знаете, че там къмпингуването е разрешено само на определените за това места“, каза Ангелкова.

Тя допълни, че в Гърция има глоба до 150 евро и до три месеца лишаване от свобода при нарушаване на правилата за къмпингуване.

Ние обсъждаме какви са регламентите, имаме вече ясна представа за законодателството на другите държави членки на ЕС, които коментираме на заседанията на работната група, чийто срок за предоставяне на предложения е до 15 септември, за да може след това приетите предложения да бъдат обединени в общия закон за изменение и допълнение на Закона за туризма“, продължи Ангелкова.

Министърката на туризма обяви, че по време на непрекъснатите проверки по плажовете се натъкнала на нов вид нарушения.

Тя даде примери с морски плажове „Панорама“ и „Кабакум-централен“, където има избрани изпълнители, но те не влизат в правата си и плажовете трябва да се обявят за неохраняеми. На плаж „Панорама“ до Варна избраният наемател все още не сключва договора си за наем, но в момента си ползва плажа. На „Кабакум-централен“ досегашният наемател не отстъпва владение на обектите си по ивицата на избрания нов наемател, независимо от изпратените сигнали. На плаж „Обзор-мотела“ предишни наематели не дават на новия да встъпи в правата си, за което е сигнализирана прокуратурата.