Служителите на структурите, които ще влязат в новия антикорупционен орган ще преминат през тестове за лоялност и ако не ги издържат това ще е основание за прекратяване на правоотношенията. Това заяви пред бТВ зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов. Очаква се новият орган да обедини сега съществуващи институции като комисия за отнемане на престъпно имущество, комисия за конфликт на интерес и т.н.

Стоянов обаче изтъкна, че новият орган няма да бъде механичен сбор от институции. И обясни, че за председателя на комисията е предвиден мандат от 6 г., за да не се припокрива той с мандата на парламента.

Стоянов бе категоричен, че новата комисия "Антикорупция" няма да има разследващи функции и няма да се използва за политически цели. Тя щяла да използва СРС по сега действащия зкаонов модел след разрешение на съда.

"Тази информация ще бъде съхранявана, предавана и унищожавана по Закона за специалните разузнавателни средства", каза зам.-министърът.

Ако се установят данни за престъпление обаче информацията ще бъде предоставяна на прокуратурата.

"В момента специализираната дирекция в ДАНС работи по същия начин и си взаимодейства с прокуратурата, но няма разследващи, респективно полицейски функции", обясни Стоянов.

Новият орган няма да извършва обиск, претърсване и изземване.

Проектът на антикорупционния закон е публикуван за обществено обсъждане. Очаква се той да бъде внесе в парламента наесен и да бъде приет до края на годината, за да бъде отбелязано това в следващия мониторингов доклад на ЕС в началото на следващата година.