Българите отдавна не очакваме и извинение от политическата си класа - вече все повече се чува само #Оставка. Но в страните с по-възвишена политическа култура е прието когато някой сгафи, да излезе пред обществото и да се извини.

Япония определено е сред тези държави. Но дори и там следващото видео е новина:

Рюутаро Нономура е млад японски депутат, който в последните дни е под огромно напрежение. Причината - откакто е избран през 2011 г., е направил 195 пътувания до луксозните японски горещи извори, популярни в страната на изгряващото слънце, но не за всеки джоб. А сметката е била върху главата на данъкоплатеца - над 3 млн. йени, или повече от 30 000 долара, за които Рюутаро не е представил касов бон.

Учудващото е, че той все пак е докладвал пред японския парламент своите харчове, и в действията му няма нищо незаконно. Въпреки това, обществото изисква от него ясно обяснение защо си е позволил тази заигравка с обществени средства. Което води и до пресконференцията на видеото. 

Нономура крещи на репортерите, твърди, че е невинен, извинява се. "Не разбирате!", "Аз исках  да променя това общество!" са само част от неразбираемите викове на политика, след което продължава с бъскане на юмруци по масата.

Нономура обаче още не е потвърдил, че ще върне парите.