Борбата с корупцията се изразява единствено в отлагателни действия, а съдебната реформа е замразена. Това се казва в позиция на Реформаторския блок (РБ) по повод първите 100 дни на правителството. В него влизат 4 партии - ДБГ, СДС, БЗНС и БНД.

Според тях коалиционните партньори са се отказали от предизборните си обещания.

"Обществото не получи ясен отговор правени ли са задкулисни договорки между ГЕРБ и БСП. Вместо това през изминалите месеци парламентът генерираше предимно скандали около свалени имунитети и оттеглени законопроекти. Всички важни проблеми бяха изместени от дневния ред на Народното събрание и правителството от скандалите около НДК, закупуването на самолети, изнудването за суджуци", заявяват от Блока.

В позицията се изразяват опасения, че замисленият нов орган за борба с корупцията може да стане раздут и нефункциониращ, като над него няма да има обществен контрол. Според Реформаторския блок изборът на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота най-вероятно ще се случи непрозрачно и след пазарлък.

В Блока не са оптимисти и за обявената от правителството административна реформа и отпадането на някои административни тежести.

"Българските граждани ще продължат да "куриерстват" между отделните администрации. За електронно правителство дори не става и дума. Рекламираната програма за саниране започна да се пропуква, защото наяве излязоха корупционните похвати за изпълнението й."

Това се казва още в позицията на Блока. Според реформаторите гражданите са все по-несигурни, когато излизат на улицата.

Реформаторският блок все пак приветства усилията по отношение на Македония. От Блока обаче изтъкват, че след няколко месеца България ще бъде председател на Съвета на ЕС, но страната ни не е стартирала нито един публичен дебат за бъдещето на Европа.

"Председателството не са плочките в НДК, нито снимката на Борисов до Юнкер, то е България и Европа рамо до рамо в желанието си за по-добра среда за гражданите", смятат от РБ.