Два дни след като България подписа договор, в който за пръв път се назовава "македонският език", министърката на външните работи Екатерина Захариева заяви в ефира на бТВ:

"Разбираме се прекрасно, нямаше нужда да се ползват преводачи, разбира се. Показано беше голямо уважение. Говорим на един език, така да се каже. Говорим на български език", каза тя за комуникацията с македонците.

И отбеляза, че нужда от Договора за добросъседство определено е имало.

"Този договор беше необходим, защото години наред имаше напрежение между страните ни. Поради враждебни действия от страна на македонско правителство и на учени. Това, което се цели, е честването  на общите исторически личности и да се изгради и доверие."

Захариева описа подписването като емоционално събитие за нея и отбеляза, че е било такова и за други:

"Имаше притеснения от провокации, но факт е, че нямаше, но и когато двамата премиери пристигнаха, там ги посрещнаха с бурни ръкопляскания. Няма да забравя един пенсионер журналист, който се разплака."

Според нея Договорът показва, че България и Македония могат да се разберат без посредник и зад него стоят интереси за стабилност на Балканите. И заяви, че първите ефекти, които ще усетим, са свързани с бизнеса, икономиката, културата.

Захариева коментира и случая със задържаната българска гражданка в Турция, като отбеляза, че в момента се работи по това да се облекчи мярката й за неотклонение "подписка" на парична гаранция.

"Следим казуса, постоянно сме във връзка с тях", каза тя.

Като бивша министърка на правосъдието Захариева коментира и създаването на новото бюро "Антикорупция", като отбеляза, че идеите неговият ръководител да се избира с квалифицирано мнозинство от Народното събрание не е приемлива по Конституция.

"Само изброените в самата Конституция решения могат да се вземат с квалифицирано мнозинство. Кой да го избира този орган? Ако е правителството, ще кажете, че могат да го сменят нонстоп", отбеляза тя.

И подчерта, че това е част от съдебната реформа, а не изместване на фокуса от реформата на прокуратурата. На въпрос дали ще са възможни злоупотреби тя каза:

"Злоупотреби винаги са възможни, какъвто и закон да напишеш. Но ние имаме готовност да се борим с корупцията."