Тричленен състав на Върховният административен сдъд (ВАС), с председател съдия Андрей Икономов, остави без разглеждане жалбата на "Асоциация на парковете в България" (АПБ) срещу законността на изградения през 2010 г. лифт на Платото в Банско. Мотивът - Тома Белев не бил председател на асоциацията, следователно жалбата била подадена от нелегитимен представител.

Съдът прекрати делото, което бе заведено по жалбата на АПБ срещу решението на екоминистерството да не се извършва оценка за въздействието на околната среда за инвестиционното предложение на "Юлен" АД. През 2010 г. МОСВ прецени, че подмяната на стария влек с 4-седалков лифт в местността Платото "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на защитени зони". Новото съоръжение надхвърля границите на старото и бе извън плана за управление на Национален парк "Пирин". Малко след това от асоциацията подадоха жалба.

На 4 юли обаче магистратите излизат с определение, в което се казва, че Тома Белев е "обявил себе си за председател на Управителния съвет (УС) и представляващ сдружение "Асоциация на парковете в България", но няма процесуална легитимация за това. Причината: общото събрание на АПБ, което избира председателя си за мандат от 5 години, не се е събирало от 2003 г. Т.е. мандатът на Белев е изтекъл през 2008 г. 

Сдружението се състои от юридически лица - пет дирекции, съответно на природните паркове "Витоша", "Русенски Лом", "Рилски манастир", "Златни пясъци" и "Сините камъни", всяка една от които е представлявана от определено физическо лице. Белев вече не е и директор на парк "Витоша", посочва още ВАС. 

Че дългогодишният шеф на парка е нелегитимен представител на асоциацията отдавна говорят две новопоявили се и самоопределили се като екоорганизации - "Национална асоциация Българско Черноморие" и "Природа за хората и регионите". И за двете се знае малко, нямат дори и собствени сайтове и се говори, че са създадени, за да обслужват интересите на крупни инвеститори по морето и в планината.

Всъщност, новината за "нелегитимността" на Белев и определението на ВАС дойде днес чрез асоциация "Българско Черноморие". Оттам разпратиха писмо, в което се казва:

"Прочутият "еколог" и "борец за законност" Тома Белев е заемал незаконно висок и възлов пост в продължение на цели 4 години. Той е упражнявал без легитимна власт правомощията на председател на "Асоциацията на парковете в България". 

"На практика това означава, че всички документи, парафирани от Белев през последните 4 години в качеството му на шеф на Асоциацията би следвало да са незаконни. Интересно е какъв обем парични средства е разпределил той през периода 2008-2014 година като самопровъзгласил се председател на УС на „Асоциация на парковете в България?", допълват от "Българско Черноморие".

Самият Белев предпочете да не коментира въпросната организация, а съдия Икономов. Пред Клуб Z той каза: 

"Не съм учуден и няма да се учудя от неговите решения. Слава Богу съдебната система не е съставена само от г-н Андрей Икономов".

По думите на Белев не е работа на ВАС да се занимава с актуалното състояние на асоциацията на парковете. В допълнение според адвоката на АПБ Свилен Овчаров не е необходимо физическото лице да е законен представител на юридическото, а е достатъчно да е упълномощено от него.

От АПБ смятат да обжалват определението на ВАС. Това може да стане в 7-дневен срок.

Иначе Белев и Икономов имат стара история, включваща застрояването на защитена зона Камчийски пясъци, заличаването на Природен парк "Странджа", изсичането на гори на Витоша и много други казуси, по които съдия Икономов е взимал решения като магистрат. Белев нееднократно се е изказвал персонално срещу него.

Името на Андрей Икономов доби популярност и преди няколко години със скандала с т. нар. бедни магистрати, чийто роднини се бяха уредили с имоти в Приморско като нуждаещи се.