Държавният департамент на Съединените щати разпространи специално изявление във връзка с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

Ето пълния му текст:

"Съединените щати поздравяват България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това важно, насочено към бъдещето споразумение признава вече здравите връзки между двете страни и отваря вратата за още по-близко сътрудничество в различни сфери като инфраструктура и култура. 

Подписването на този Договор ще допринесе за политическата стабилност и икономическото развитие на целия регион и представлява окуражаващ пример как различията между съседи могат да се разрешават мирно."

Позицията на Държавния департамент потвърждава на по-високо равнище позицията на посолствата на САЩ в София и Скопие, които разпространиха общо изявление през миналата седмица веднага след като правителствата на България и Македония одобриха проекта за договор.

"Подобен ангажимент представлява обнадеждаващ пример за решаване на спорни въпроси между съседите и за укрепване на политическата стабилност и засилване на икономическото развитие на Западните Балкани. Ние поздравяваме България и Македония за тази историческа, ориентирана към бъдещето стъпка", казаха тогава от двете дипломатически мисии.

Договорът бе подписан вчера в Скопие от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Днес двамата заедно се поклониха на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в македонската столица.

[[nid:56813]]