Висши консерватори готвят радикални планове за ограничаване броя на имигрантите във Великобритания от по-бедните страни на Европейския съюз. Съгласно схемата, дори членове на ЕС като Румъния и България, както и нови страни, които ще се присъединяват в бъдеще, ще бъдат включени в забранителните мерки, пише британският в. "Телеграф".

Този ход ще скъса основополагащите принципи на "свободно движение" на гражданите в ЕС, коментира изданието. 

Министър-председателят Камерън е подложена на натиск вътре в собствената си партия да възприеме по-твърда позиция по въпросите на имиграцията, за да се неутрализира заплахата за торите от спечелване на парламентарните избори през следващата година от Партията на независимостта на популиста Найджъл Фараж. 

Премиерът вече бил обсъдил идеята за "тест за богатство", която да спре миграцията от бъдещите държави-членки на ЕС, като например Албания и Турция, докато техните икономики не станат по-тясно свързани с Великобритания. Но въпреки това депутати консерватори държат "тестът" да се разшири и ограничения да се налагат и върху имиграцията от страни на ЕС с по-ниски икономически показатели. 

Високопоставен правителствен източник, пише "Телеграф", коментира: "Ние ще продължим да допускаме свободното движение на хора, но искаме ограничения върху него. Ще искаме да се сложи лимит на броя на хората, които приемаме от страни с различен от нашия брутен вътрешен продукт. За Румъния, например, ще сложим горна граница на бройката."

Консерваторите са готови и с проект наречен "два пръстена на Европа". Според него Великобритания ще се отдалечи значително от другите държави в Европейския съюз, които са ангажирани с все по-тясна ​​интеграция на политическите и икономически си системи. 

Тори от по-високите етажи искат "външният пръстен" да включва Великобритания, Дания и Швеция, които да се ангажират никога да не се присъединят към единната валута, а вместо това да се съсредоточат върху търговията в много по-свободно по вид сдружаване. 

Същият източник на весника добавя: "Ние искаме да бъдем в позиция, при която да избираме въпросите, по които да си сътрудничим и търгуваме в Европейския съюз. По принцип една част от Европа е еврозоната, която желае по-дълбок и по-тесен съюз. Това е "вътрешният пръстен", който е обсебен от еврото. А другият пръстен, който все още е в Европейския съюз, нека да има необвързваща система. "

"Преди време имаше "Европа на две скорости". Сега измислят някакви пръстени. Скоро може да наложат и кастово разделение на европейците", коментират демократично настроени евроексперти.