Американският президент Доналд Тръмп лично издиктувал изявлението на сина си Доналд-младши, в което били обяснени причините за срещата му с руската адвокатка Наталия Веселницкая през лятото на 2016 г., съобщи в. "Вашингтон пост".

В изявлението се казва, че повод за срещата било обсъждането на спряното от Москва осиновяване на русначета от американски семейства. Информацията бе публикувана във в. "Ню Йорк таймс". По-късно обаче стана ясно, че това не е вярно.

В крайна сметка Дон, както наричат най-големия син на Тръмп, призна, че е отишъл на срещата с надеждата да получи компромат срещу Хилъри Клинтън, която бе съперник на баща му на президентските избори миналата година. Но изтъкна, че не го е получил, а самата среща била безполезна. Веселницкая също твърди, че не е имала никакъв компромат срещу Хилъри.

Източници на "Вашингтон пост" твърдят, че съветниците на Тръмп първо препоръчали на президента да направи така, че изявлението на Дон да звучи по-правдоподобно. Тогава, в случай на поява в пресата на нови подробности, думите му не можели да бъдат поставени под съмнение.

Обсъждането на текста на изявлението на Тръмп-младши започнало, когато президентът бил на срещата на Г-20 в Хамбург. Въпреки аргументите на приближените си Тръмп решил да действа на своя глава и съставил собствен текст на изявлението на сина си. По-късно станало ясно, че в него имало недостоверни сведения.

Джей Секулов - адвокатът на президента, заяви, че твърденията за участието на Тръмп в изготвянето на текста са "несъществени, нелепи, погрешни и неуместни". А Алън Фътърфакс - адвокат на Тръмп-младши, изтъкна, че той и клиентът му били готови да направят пълно изявление за срещата. Фътърфакс обаче не разполата с доказателства, че президентът е участвал в изготвянето на изявлението на сина си.