ГЕРБ, ДПС и БНБ са искали банкова ваканция, т.е. временно затваряне, за всички банки, но от БСП успели възпрат реализирането на тази идея.

Това обяви днес по БНР депутатът от левицата Румен Гечев.

По думите му това е станало по време на консултациите в БНБ миналия уикенд между представители на народната банка, експерти на трите партии и Асоциацията на търговските банки. Сред преговарящите бил и Гечев.

"В събота до обяд почти се беше наложила позицията, че е възможен вариант на ограничена банкова ваканция. Експертите от БСП не можахме да приемем това, защото според нас не отговаряше на икономическите интереси на страната и защото вредите щяха да бъдат много по-големи от ползите", разказа Гечев.

"Привържениците на тази мярка твърдяха, че това е щяло да спре паниката. Но в действителност тя беше неприемлив риск, щеше да има сериозни последици за БВП", допълни той. 

Привържениците на идеята за затварянето на банките изтъквали, че това би могла да бъде решителна мярка, която да покаже силата на държавата. От левицата и от асоциацията обаче поддържали тезата, че паниката не била толкова голяма и кризата можела бързо да се преодолее.

"Не можехме да приемем, че ако от банките са излезли 1% от влоговете, а те общо възлизат на 60 милиарда лева, това ще създаде риск. Нека не забравяме, че имаме фискален резерв от 6 милиарда лева, от тях 2 милиарда лева свободни, а също така 2 милиарда лева в гаранционния фонд", разказа Гечев.

В крайна сметка надделяла позицията на банковата асоциация и на левицата.