СИМОНА РУСЕВА

Абу Бакр ал Багдади (43 г.) е най-опасният терорист в света, надхвърлил мрачната слава на Осама бин Ладен.

Тарторът на ислямистката групоровка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) досега бе фантом. Известни бяха само две негови стари и замъглени снимки, с които САЩ го дирят под дърво и камък, обявявайки 10 милиона долара за главата му.

Снощи пропагандаторите на ИДИЛ публикуваха видео с реч на идола си. Тя е била произнесена в петък от минаре на джамия в завзетия от терористите на 10 юни т. г. 2,8-милионен Мосул, вторият по големина трад в Ирак след Багдад.
На видеото топтерористът за пръв път показва лицето си.

“Видеото е автентично. Проявата на Ал Багдади е демонстрация на неговата власт и цели да покаже безграничното му самочувствие”, заяви днес за в. “Билд” германският експерт по тероризъм проф. Петер Нойман.
Видеото има и друга цел. Също в петък плъзнаха слухове, че тарторът на ИДИЛ бил тежко ранен и дори убит при въздушно нападение на иракските бойни сили.

В 15-минутното си послание Ал Багдади нарича себе си “халифът Ибрахим”. Той е облечен изцяло в черно, с тюрбан и брада. Опасният терорист зове мюсюлманите от цял свят да заживеят в обща ислямска държава. Врича се, че под неговото лидерство “ислямският свят ще си възвърне честта, достойнството и властта, и ще наложи водещата си роля на планетата”.

“Аз съм валията (предводител – бел. ред.), който е вашият водач. Дори и да не съм най-добрият сред вас, вие трябва да ме следвате, щом прозрете, че съм прав”, заявява топтерористът.

Думите, изречени от човека, прочул се с жестокостта си, звучат почти безобидно.

“Той се представя като държавник, за какъвто иска да го приемат. Видеото цели да покаже, че това е неговата раздяла с образа на тиранин кръвопиец и че вече е друг човек”, обяснява проф. Нойман, но предупреждава, че реалността е съвсем друга. Ал Багдади е начело на 11-хилядна армия от главорези. 3000 от тях са чужденци, а 300 от джихадистите са германци, приели исляма.

“Тези хора са по-опасни от терористите на Осама бин Ладен от “Ал Каида”. В момента ИДИЛ е най-мощната терористична групировка в света. Ако членовете и привържениците й продължат да се множат, те могат да подпалят световна война”, смята проф. Петер Нойман, който в момента преподава в Кралския колеж в Лондон. 

Кой е тарторът на главорезите?

Наричат го Сатаната от Тигрис. Известен е като Абу Бакр ал Багдади. Завършил е ислямски науки и се представя като “съдия по шариат”. От май 2010 г. е главатар на ИДИЛ и особено жесток към противниците си. Не проявява милост дори към бивши свои съмишленици, дръзнали да го загърбят. Тяхното наказание е обезглавяване.

Досега САЩ издирваха по тази архивна снимка Ал Багдади.

Приближените му го наричат с уважителното “д-р Абу Дуа” заради доктората му по ислямски науки. Истинското му име е Ибрахим бин Авад бин Ибрахим ал Бадри ал Радави ал Хусейни ал Самарай, твърди Би Би Си. Той е роден в заможно и уважавано семейство от Самара, северно от Багдад. Предполага се дори, че е далечен роднина по права линия на пророка Мохамед. (Той, както и Христос, са реално съществували личности – бел. ред.)

Когато САЩ през 2003 г. започват ударите срещу Ирак, ислямистът проповядва в джамия. Точно тогава той се присъединява към “Ал Каида”. Все още не е ясно кога се е радикализирал. Според едни източници Ал Багдади е бил джихадист още по времето на Саддам Хюсеин. Според други това е станало през войната в Ирак. Тогава е попаднал в американски лагер за пленници в Южен Ирак, където прекарва от 2005 до 2009 г. Със сигурност обаче се знае, че той става бос на крилото на “Ал Каида” в Ирак.

Впоследствие се дистанцира от тази терористична групировка, за да застане начело на своя – ИДИЛ. През пролетта на 2013 г. той и негови бойци навлизат в Сирия. Ал Багдади обявява целта си – джихад в Ирак и съседката. Сирийците първо ги посрещат радушно, но бързо се разграничават от неканените гости. Местното население е шокирано от зверствата на ИДИЛ. Дори се слага начало на офанзива срещу воините на Ал Багдади. Падат 6000 жертви. Продължението на кървавия поход на главорезите на Ал Багдади е известно. Краят засега е неясен.