Неотдавнашното решение на България да отложи строителството на „Южен поток” след многократни предупреждения от страна на Европейската комисия изкара на преден план задълбочаващия се конфликт между Русия и ЕС по повод на съответствието на газопровода с европейското законодателство, което изисква достъп на трети страни до тръбата, коментира руският сайт „Эхо планеты”. 

Много наблюдатели незабавно свързаха стъпката на София с напрегнатите отношения между Брюксел и Москва заради кризата в Украйна. Постоянният представител на Русия в Евросъюза Владимир Чижов окачестви намесата на Еврокомисията по реализацията на "Южен поток" като „икономически санкции срещу Москва”, съобщава изданието. 

Въпреки протеста от страна на някои европейски и американски политици обаче строителството на „Южен поток” най-вероятно ще продължи и ще бъде завършено, тъй като инвеститорите и националните правителства ще направят всичко възможно, за да получат необходимото разрешение от чиновниците от ЕС. 

По мнението на независими експерти, настоящата ситуация ще има сериозни дългосрочни последици – решението за статута на „Южен поток” ще покаже кой модел на европейския газов пазар ще победи. За разлика от „Северен поток”, който стана символ за успех в двустранните отношения между Русия и отделни страни-членки на ЕС, „Южен поток” може да стане символ на новите правила, създадени от ЕС за широкия газов пазар на Европа. 

Освен това, конфликтът между Брюксел и Москва за „Южен поток” е и борба за установяване на определени стандарти за понататъшното регулиране на газовия пазар на Европа. Това е също борба за господство на законодателството на ЕС над междуправителствените споразумения. По всичко изглежда, че „Южен поток” ще стане проверка за възможността за използване на общ модел в енергийната сфера на европейския газов пазар, заключава изданието.