Посланиците на седем държави са изпратили писмо до председателя на парламента Михаил Миков, в което изразяват силни притеснения от намеренията на ДКЕВР да ореже цената на тока, произвеждан от американските централи и ВЕИ, съобщи ТВ Европа.

Писмото е било изпратено още в понеделник, но чак сега става публично достояние.

Посолствата на Австрия, Великобритания, Република Корея, САЩ, Франция, Япония и Чехия у нас са скочили срещу намерението на ДКЕВР да намали драстично цените, по които изкупува електроенергията от ТЕЦ "Марица Изток 1" - с 30%, ТЕЦ "Марица Изток 2"- с 20% и производителите на зелена енергия.

На 30 юни седемте посланици изпратили общо протестно писмо до шефа на Народното събрание Михаил Миков, в което призовават да не се правят законодателни промени, които да позволят на регулатора да реализира намеренията си.

Интересът към намеренията на ДКЕВР е разбираем, тъй като ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 2" са собственост на американска компания, а в произвдството на зелена енергия у нас са инвестирали редица компании от Западна Европа, отбелязва телевизията. 

Основните притеснения на Българска фотоволтаична асоциация са, че по-малките производители на зелена енергия може да фалират заради промените. Заради подобни мерки може да се стигне до влошаване на бизнес климата и по-малко чуждестранни инвестиции у нас във всички сектори, алармират от там. 

ДКЕВР отправи официално искане да извърши промените до Европейската комисия, като все още се чака отговор по въпроса.