Ръководството на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще сезира утре главния прокурор Сотир Цацаров за десетки отказани от ДФЗ проекти, които обаче са били върнати после от земеделското министерство.

Това обавиха шефът на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова в предаването "Събуди се" по Нова тв.

Както Клуб Z писа от седмици фондът и земеделският министър Димитър Греков са в открита война. Греков поиска оставките на ръководството, тъй като по думите му срещу ДФЗ имало много оплаквания от земеделски производители, които не можели да си получат 60 милиона лева.

В хода на събитията се появи и бизнесменът Азиз Азиз, чийто проект за птицеферма е бил спрян през 2011 г. заради несъответствия, но пуснат отново с подписа на Греков. Азиз твърди, че му е бил искан рушвет - между 5 и 7% от евросредствата, които би трябвало да получи, за да му бъде одобрен проекта. Според твърденията на бизнесмена става въпрос за искан подкуп от 50 000 лева. Първоначално твърдеше, че е бил изнудван от лица от ДФЗ.

ма още десетки проекти с откази от ДФЗ, които се връщат пак със заповед на министъра. Ще пуснем сигнал до прокуратурата за всички проекти, върнати по този начин", обявиха Николов и Александрова.

От фонда вече сезираха Цацаров - за връщането на проекта и за това, че се бави назначаването на сертифициращия орган, заради което има риск България да плати със средства от бюджета одобрените през 2012 г. и 2013 г. европроекти.

"Не признаваме слабости в работата на фонда", категорична бе Александрова.

Двамата с Николов казаха още, че нямат никакво намерение да си подават оставките, каквото е искането на Греков, тъй като ако го направят, то би изглеждало, че са гузни. А нямало за какво.

Според ръководството на фонда атаката срещу тях идва в контекста на предстоящия парламентарен вот.

"Идват избори и ДФЗ е на амбразурата. В мътни води риба се лови. Сигурно трябва да се разпределят някакви пари. В момента се провеждат обществени поръчки в общините, които фондът трябва да одобри", подозират Николов и Александрова.

"Винаги има натиск, въпросът е да можеш да устоиш и да работиш експертно. Опитват се, но не успяват. Затова сме неудобни", допълниха от ДФЗ в отговор на въпроса оказван ли им е бил политически натиск да одобряват определени проекти.

По отношение на този на Азиз Азиз Николов и Александрова попитаха защо бизнесменът не се е жалил пред съда, какъвто е каналния ред, а директно пред министъра. И обясниха, че проектът му е бил на два етапа - за достигане стандартите за нитратната директива и "за щастливите кокошки". "Първите разходи са признати, вторите за щастливите кокошки - не. Схемата засяга обекти, които са били кокошарници преди 1 януари 2003 г., а Азиз е закупил обекта по-късно. Просто втората част не отговаря", обясни Александрова.

Самият Азиз говори в студиото преди ръководството на ДФЗ. Сега пък обясни, че не е бил цитиран правилно от медиите и никога не бил казвал, че емисарите, пратени да го изнудват, са били от фонда. Отказа обаче да посочи кой все пак му е искал пари и от чие име.

Азиз каза още, че малко след като направил историята си публична, му се обадили десетки колеги, за да му кажат, че им се е случвало същото. Затова и решили да се обединят в нещо като организация на пострадалите.

Бизнесменът отказа да има каквато и да е връзка с Греков и да изпълнява негова поръчка. Двамата с министъра просто се познавали, но не били близки, разказа Азиз.