Не знаем със сигурност дали треньорът на Холандия Луис ван Гаал обича залаганията и казината, но футболният хазарт определено му е по вкуса. Специалистът направи рядко виждана смяна на четвъртфинала с Коста Рика, когато в 120-ата минута смени титулярния си вратар Силесен с резервата Тим Крул.

След 0:0 в редовното време и продълженията двата отбора отидоха на дузпи. Круул, който има славата на специалист при 11-метрови удари, изби два удара - на Брайън Руис и Умана, и прати тима си на полуфинал срещу Аржентина идната сряда в Сао Пауло. Изумително решение на Ван Гаал, което се изплати! А крайният резултат при дузпите е 4:3, всички изпълнители на "лалетата" бяха точни.

Тимът на Коста Рика си тръгна от мондиала непобеден от игра. Симпатичният състав надви Гърция с дузпи на осминафинала, но този път преклони глава.

По време на двубоя холандците бяха по-активни и съдбата първо им обърна гръб - топката три пъти срещна гредите след удари на Уесли Снайдер и Робин ван Перси. После обаче Фортуна бе на страната на европейците. И Тим Крул, който се оказа неподозиран герой.

"Това са моментите, за които полагаме толкова много усилия. Ето защо на турнир като световно първенство всички 23 футболисти в състава са важни, обяви стражът. - Гледахме дузпите между Коста Рика и Гърция, но не сме изучавали конкретно изпълненията на нашия съперник. Просто знаех, че трябва да изчакам до последно и да уцеля точния ъгъл. Универсалната формула. Радвам се, че се получи."

А Ван Гаал обяви, че не е взел решението спонтанно, но вратарите му не са знаели:

"Този трик беше планиран преди мача. Всеки вратар си има своите достойнства, а в нашия отбор Крул е най-добър на дузпите. Преди двубоя не бях казал и на двамата каква идея имам. Най-вече, за да не разконцентрирам Силесен. В редовното време направих само една смяна, но не защото се подготвях за дузпите, а защото всички играха добре. Замислих се за пускането на Крул чак в продълженията. Сега всички сме доволни, че това решение се оказа правилно."

Междувременно стана ясно, че един от най-силните в тима на Аржентина - Анхел ди Мария, ще пропусне полуфинала с Холандия заради контузията, която получи вчера срещу Белгия.