Що за странен съюз? Не само Кремъл, а и федералното правителство, особено министрите социалдемократи Габриел (на външните работи – б. р.) и Циприс (на икономиката и енергетиката – б. р.) отвориха фронт срещу нов закон на САЩ за налагане санкции на Русия. Така Германия се обяви срещу онези в САЩ, които искат да предотвратят самостоятелен ход на Доналд Тръмп в политиката спрямо Русия - новият закон няма да му позволи да отмени наложените по-рано наказателни мерки. В сърцевината на германската критика е пасаж, по силата на който стават възможни санкции срещу онези, които подкрепят строежа на руски газопроводи. Така на мушката могат да се озоват европейски фирми, които искат да съфинансират оспорвания газопровод «Северен поток 2».

Сега изведнъж с критиката си към САЩ федералното правителство застава на страната на Кремъл и на концерна «Газпром». При това Берлин си затваря очите пред големите съмнения относно проекта от страна на съседите си от Централна и Източна Европа. Също и от Европейската комисия, която предупреждава САЩ да не налагат санкции срещу европейски фирми, но по принцип гледа критично на «Северен поток 2».

Федералното правителство обвинява САЩ, че със санкциите преследват икономически интереси. Но и без «Северен поток 2» Русия е най-важният енергиен доставчик на Европа. Всичко друго освен сигурно е дали американският втечнен газ би играл значима роля на европейския енергиен пазар.

Енергийната политика като средство за натиск

Онези, които сега най-яростно критикуват САЩ, не изразяват и сянка от критика по мотивите на Москва да се строи газопроводът. Подръжниците на стоежа мълчат и по факта, че Русия не веднъж е използвала енергийна политика като средство за натиск спрямо съседи. Трябва ли сега действително американски конгресмени и сенатори да го обясняват на европейците?

Не е само ирония, че точно сега Доналд Тръмп е от кръга на най-добрите съюзници на германските подръжници на строежа на «Северен поток 2». Това е така, защото съответният текст от закона не влиза автоматично в сила, а само дава възможност за разпореждане от страна на президента. Едва ли може да се очаква, че Тръмп ще е в състояние да блокира един любим проект на Кремъл.

Клаудия фон Залцен е редактор в ресор «Политика» на берлинския всекидневник «Дер Тагесшпигел», откъдето препечатваме коментара й. Преводът е на Круб Z.