Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Що за странен съюз? Не само Кремъл, а и федералното правителство, особено министрите социалдемократи Габриел (на външните работи – б. р.) и Циприс (на икономиката и енергетиката – б. р.) отвориха фронт срещу нов закон на САЩ за налагане санкции на Русия. Така Германия се обяви срещу онези в САЩ, които искат да предотвратят самостоятелен ход на Доналд Тръмп в политиката спрямо Русия - новият закон няма да му позволи да отмени наложените по-рано наказателни мерки. В сърцевината на германската критика е пасаж, по силата на който стават възможни санкции срещу онези, които подкрепят строежа на руски газопроводи. Така на мушката могат да се озоват европейски фирми, които искат да съфинансират оспорвания газопровод «Северен поток 2».

Сега изведнъж с критиката си към САЩ федералното правителство застава на страната на Кремъл и на концерна «Газпром». При това Берлин си затваря очите пред големите съмнения относно проекта от страна на съседите си от Централна и Източна Европа. Също и от Европейската комисия, която предупреждава САЩ да не налагат санкции срещу европейски фирми, но по принцип гледа критично на «Северен поток 2».

Федералното правителство обвинява САЩ, че със санкциите преследват икономически интереси. Но и без «Северен поток 2» Русия е най-важният енергиен доставчик на Европа. Всичко друго освен сигурно е дали американският втечнен газ би играл значима роля на европейския енергиен пазар.

Енергийната политика като средство за натиск

Онези, които сега най-яростно критикуват САЩ, не изразяват и сянка от критика по мотивите на Москва да се строи газопроводът. Подръжниците на стоежа мълчат и по факта, че Русия не веднъж е използвала енергийна политика като средство за натиск спрямо съседи. Трябва ли сега действително американски конгресмени и сенатори да го обясняват на европейците?

Не е само ирония, че точно сега Доналд Тръмп е от кръга на най-добрите съюзници на германските подръжници на строежа на «Северен поток 2». Това е така, защото съответният текст от закона не влиза автоматично в сила, а само дава възможност за разпореждане от страна на президента. Едва ли може да се очаква, че Тръмп ще е в състояние да блокира един любим проект на Кремъл.

Клаудия фон Залцен е редактор в ресор «Политика» на берлинския всекидневник «Дер Тагесшпигел», откъдето препечатваме коментара й. Преводът е на Круб Z.

 

Коментари

Кое е "странно"?

Санкциите на САЩ не са срещу Русия. Санкциите на САЩ са резултат на вътрешнополитически дрязги. Американският политически елит от всички цветове загуби първата битка с все по-осъзнаващият се американския народ. Поради десетилетия фасадна демокрация и изборни манипулации, спечелилият кандидат е жалка картинка, но това не променя факта, че той не е от естаблишмента. Това вбесява и плаши елитите и те се чудят как да отместят вниманието от себе си. По каква причина Европа трябва да търпи негативи заради американските идиотщини? По каква причина България трябва да търпи негативи заради бизнесите на Джон Макейн и децата на Джо Байдън?
10 стинки's picture
10 стинки
10 стинки

Така е

Аз съм оптимист и за руския народ, докато все още имат външен интернет и не започнат да им внушават, че лидерът в Кремъл може да им чете мислите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.