Премиерът Бойко Борисов бе произведен в ранг "безспорен лидер на Балканите" от заместника си в ГЕРБ Цветан Цветанов в нарочна декларация по случай края на първата сесия на 44-ия парламент. Декларации за свършеното до лятната ваканция, която започва от утре, прочетоха и от опозицията - според БСП и ДПС политическият сезон, закономерно, е бил слаб.  Жельо Бойчев (БСП) упрекна управляващите, че за пореден път са излъгали българските граждани. Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в обществото днес има омраза, агресия, разделение и липса на перспектива

"Признанието, което получи премиерът Борисов през последните години дава възможност да бъде чут силният глас на България във всички европейски институции и извън Европа. Самият факт, че премиерът Борисов е канен на мероприятия и форуми, на които се решават важните проблеми за това, което трябва да направи ЕС, означава много. Нека да си сложим ръка на сърцето и да кажем истината – премиерът Борисов е безспорният лидер на Балканите. Лидер, който може да разговаря с всички европейски лидери и това ще продължи да се случва и занапред“.

Това заяви Цветанов. И допълни:

"Искате да сложите етикет "Суджук" за управлението "Борисов 3", но означава ли това, че вашият е "Купените гласове сред ромските махали". Вие сте тези, които имате добри практики в тази посока. Когато давате оценка за обществените поръчки, може би визирате това, с което бяхте известни в управлението при Сергей Станишев - с "Батко и братко", спирането на еврофондовете, липсата на доверие към правителството и самия факт, че това нещо го постигнахте, вие го затвърдихте и с управленския мандат при Орешарски".

Цветанов се обърна към БСП със следните думи:

"Искам да призова колегите от БСП – знаем колко ви е тежко, знаем колко ви боли, знаем, че дори днес, когато трябваше тези декларации да бъдат прочетени от съответната парламентарна група, съвсем нормално и закономерно трябваше да бъде направено от съответните лидери. Дори вашият лидер днес не е на работа, защото няма смелостта и енергията, за да го прави, както го прави всеки ден. След като приключи лятната ваканция молбата ми към вас е: починете си, заредете се с повече позитивна енергия. Защото позитивната енергия дава повече продуктивност, възможност да намалим това напрежение в обществото, което наблюдаваме през последните години".

Малко преди това Бойчев също изсипа куп критики срещу правителството.

"След дълги и мъчителни преговори, по-точно пазарлъци и договорки, 44-ото НС състави мнозинство, излъчило кабинет номер 3 на Борисов. За пореден път българските граждани се оказаха излъгани, дойдохте на власт от тяхно име и точно заради тази власт ги продадохте", заяви Бойчев.

Според него управляващите са започнали със скандални кадрови назначения и лобистки законопроекти и са заложили на език на омразата и чертаене на разделителни линии в обществото.

"Въпреки ролята си на опозиция декларирахме, че сме готови да водим диалог и да постигаме съгласие по въпроси с национална значимост. За съжаление, успяхме само два пъти. Първият бе приемането по наше предложение на обща декларация относно погрома на македонския парламент. Вторият беше вчера, когато подкрепихме обща декларация за Договора за добросъседство. Вместо разговор за приоритетите на Председателството, започнахме да търсим кой открадна парите в НДК. Колкото и да не искате, НДК се превърна в символ на нашето председателство", каза още Бойчев.

Карадайъ заяви, че на правителството му липсва програма и платформа, а в управлението се наблюдава хаос.

"Приключва първата сесия на 44-ото НС, а с това и първите 100 дни. Ако денят се познава от сутринта перспективата не е добра", заяви Карадайъ.

Според него има подмяна на властта, а избирателие са излъгани за високи доходи и пенсии.

"Налице е омраза, агресия, разделение и липса на перспектива. Агресията е навсякъде. Малкото законодателни инициативи затвърждават усещането за хаос, безпътица и липса на дългосрочна визия. Наблюдаваме решения на парче, няма дебати по важни въпроси".

Това каза още Карадайъ.