И двете българки - майка и дъщеря, които бяха арестувани в Турция заради подозрения за връзки с терористични организации, вече са на свобода. Но една от тях - дъщерята, е с обвинение в "пропаганда на терористични организации" и е със забрана да напуска страната. Това потвърдиха от МВнР. 

"По информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски, задържаната в Турция българска гражданка М. Я. А. е освободена от ареста с мярка за неотклонение подписка и забрана да напуска страната. Тя е обвинена в „пропаганда на терористични организации”. Делото срещу нея ще се гледа по бърза процедура", съобщиха от МВнР.

Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание „лишаване от свобода” в размер от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии, примнят още от министерството.

В генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Двете ни мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка. Дипломатите ни оказват необходимото съдействие.

Майката бе освободена по-рано, тъй като срещу нея нямало никакви данни за нарушения. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. 

Британецът - идентифициран като Джо Робинсън, е получил по-сериозно обвинение - за тероризъм. Делото срещу него ще се гледа отделно от това на приятелката му.

Късно снощи се разбра, че двете българки и един британец бяха арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение за връзка с терористични групи. Според първоначалната информация от  турските власти те бяха заподозрени във връзки с кюрдските милиции на сирийската Партия на демократичния съюз (PYD), която е клон на забранената в Турция кюрдска партия ПКК. Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани. Осигурена бе защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса. 

Предисторията на ареста:

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там, съобщава БГНЕС. Информационният сайт Haberler.com уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с кюрдската организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. 

Само преди седмица турското външно министерство разпространи черен списък с лица, заподозрени в терористична дейност, сред които фигурираха и 77 българи. Но имената им не бяха разкрити.

Кой е британецът:

В обширен репортаж бТВ съобщи, че задържаният с българките британец Джо Робинсън не е неизвестен в родината си Той е бивш пехотинец от британската армия, служил е в Афанистан до 2012 г. Кандидатствал е и във Френския чуждестранен легион. През 2015 г. заминава като доброволец към борещите серщу "Даеш" кюрдски сили. След като се завръща в страната си той е задържан на летището в Манчестър и разпитван заради подозрение в тероризъм. Според публикация в британския „Гардиън” Робинсън се е свързал с „Лъвовете на Рожава”, кюрдска армейска част, в която срещу „Ислямска държава” се бият десетки чужденци от Европа и Съединените щати.  

В продължение на 10 месеца властите на Острова са разследвали дали Джо Робинсън и другите британци, сражаващи се като доброволци в Сирия са извършвали „терористични дейности”. Междувременно Джо е силно травмиран, без работа, дом и пари, но все пак успява да си стъпи на краката.