Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И двете българки - майка и дъщеря, които бяха арестувани в Турция заради подозрения за връзки с терористични организации, вече са на свобода. Но една от тях - дъщерята, е с обвинение в "пропаганда на терористични организации" и е със забрана да напуска страната. Това потвърдиха от МВнР. 

"По информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски, задържаната в Турция българска гражданка М. Я. А. е освободена от ареста с мярка за неотклонение подписка и забрана да напуска страната. Тя е обвинена в „пропаганда на терористични организации”. Делото срещу нея ще се гледа по бърза процедура", съобщиха от МВнР.

Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание „лишаване от свобода” в размер от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии, примнят още от министерството.

В генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Двете ни мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка. Дипломатите ни оказват необходимото съдействие.

Майката бе освободена по-рано, тъй като срещу нея нямало никакви данни за нарушения. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. 

Британецът - идентифициран като Джо Робинсън, е получил по-сериозно обвинение - за тероризъм. Делото срещу него ще се гледа отделно от това на приятелката му.

Късно снощи се разбра, че двете българки и един британец бяха арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение за връзка с терористични групи. Според първоначалната информация от  турските власти те бяха заподозрени във връзки с кюрдските милиции на сирийската Партия на демократичния съюз (PYD), която е клон на забранената в Турция кюрдска партия ПКК. Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани. Осигурена бе защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса. 

Предисторията на ареста:

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там, съобщава БГНЕС. Информационният сайт Haberler.com уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с кюрдската организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. 

Само преди седмица турското външно министерство разпространи черен списък с лица, заподозрени в терористична дейност, сред които фигурираха и 77 българи. Но имената им не бяха разкрити.

Кой е британецът:

В обширен репортаж бТВ съобщи, че задържаният с българките британец Джо Робинсън не е неизвестен в родината си Той е бивш пехотинец от британската армия, служил е в Афанистан до 2012 г. Кандидатствал е и във Френския чуждестранен легион. През 2015 г. заминава като доброволец към борещите серщу "Даеш" кюрдски сили. След като се завръща в страната си той е задържан на летището в Манчестър и разпитван заради подозрение в тероризъм. Според публикация в британския „Гардиън” Робинсън се е свързал с „Лъвовете на Рожава”, кюрдска армейска част, в която срещу „Ислямска държава” се бият десетки чужденци от Европа и Съединените щати.  

В продължение на 10 месеца властите на Острова са разследвали дали Джо Робинсън и другите британци, сражаващи се като доброволци в Сирия са извършвали „терористични дейности”. Междувременно Джо е силно травмиран, без работа, дом и пари, но все пак успява да си стъпи на краката.

Коментари

Знаем какво би попитал др. Костов.

"Ами ако са виновни?" Да видим др. Борисов какво ще попита. Не очаквам да видим много повече загриженост. :)))

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.