Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Те са млади IT професионалисти, добре образовани, енергични и позитивни. Не размахват лозунги, не критикуват тромавостта на институциите и органите за управление в държавата, а търсят и предлагат път за решаване на проблеми. Не се определят като супер патриоти, а просто искат на тях самите и на всички останали хора да им е по-леко в комуникациите с институциите. И макар да са доброволци и ентусиасти, твърдят, че не го правят от някакъв супер хуманизъм, а просто са практични.

Възможно ли е достъпът до информация и контактът с чиновници да предизвиква приятни емоции? Възможно е, твърдят хората от група “Общество”, и работят сериозно по въпроса.

Регистрирани са като НПО, за да се чува гласът им в публични дискусии, и за да привличат финансиране за каузата. В момента са около 90, но броят им расте постоянно. Включват се предимно софтуерни инженери, уеб дизайнери и предприемачи. Обединени са около интернет платформата www.obshtestvo.bg, изреждаща проектите им, които се разработват по системата open source, или отворен код. Тя позволява на всеки да се включи в проекта, като доразработи някои функции. Отвореният код на практика позволява продължението на проект, дори ако екипът му го изостави.

Проектите ще представят публична информация под нова форма, систематизирана и лесна за анализ. Създават се уеб сайтове, мобилни приложения, инфографики, алтернативен концептуален дизайн за държавни сайтове и въздействащи илюстрации и плакати.

В екипа всеки си изкарва хляба с нещо друго и се включва на доброволни начала. Всеки активен проект в платформата е идея на някой от групата. Преди това всяка нова идея се предлага на обсъждане и ако се хареса, се сформира екип. Работните файлове и кодът се съхраняват в акаунта на “Общество” в GitHub и са публично достъпни.

Серията от IT и дизайн проекти комбинират публичнодостъпна информация и услуги с модерни технологии. В работата си екипът се допитва до експертизата на широк кръг от хора и организации с опит в различни сфери - IT, дизайн, PR, маркетинг, право, работа с държавната администрация, екология, демокрация, изкуство.

“Когато някой има добра идея, му казваме: “Ти не си сам. Ето ти ресурсите, имаш хора, имаш организация и техническо оборудване”, обяснява Антон Стойчев, който според IT общността е основният мозък и локомотив на проекта. “Да кажем, че днес аз съм локомотивът, утре ще е някой друг”, казва той. Държи да подчертае, че лидери в общността им няма, има само ръководители на проекти.

Когато някой започне проект, му казват: “Ти не си сам! Ето ти ресурсите, имаш хора, организация и оборудване”.

Идеята за интерактивната платформа е “стартирала” в главите на много хора в последните години, но са се сформирали като група през май 2013-а. Освен 90-те човека, заявили участие, има и други, следящи проектите отблизо. “На всички се харесва идеята да улесним гражданите в това да бъдат граждани”, казва Антон.

Идеята е особено актуална не само днес, в условията на политическа криза и правителство пред оставка. “Тя е полезна по всяко време, ако срещаш бюрократични трудности. Помагаме и на разследващи журналисти, като им подаваме документи и недостъпна за тях информация във вид на таблици”, обяснява програмистът.

Следи парламента

Идеята на този проект е да се прави автоматично извличане и излъчване на информация от държавни сайтове като government.bg, parliament.bg и други. В сайта всеки може да прочете кои са хората в парламента и какво правят всеки ден, кога отсъстват, как се гласува и т.н. Прави се анализ с диаграми. “Надяваме се да е по-атрактивно от едно пленарно заседание”, коментира Антон.

От екипа са писали няколко пъти до парламента за осигуряване на информация. Имат и активна жалба по Закона за достъп до информация. “Явно не сме им симпатични”, шегува се програмистът.

Опознай депутата е втора почти аналогична платформа, която в бъдеще ще се слее със “Следи парламента” и е организирана във вид на игра. Сайтът ти подава снимка на народен представител и името му и трябва да познаеш от коя партия е. Но може да се подаде и закон и да познаеш как е гласувал за него този депутат, или от кой регион е представител.

Питай ги

Основната цел на платформата Pitaigi.bg е всички въпроси и отговори към институциите да бъдат съсредоточени на едно място. Често хората не знаят към кого да отправят въпрос по някаква тема. “Искаме да обособим едно общо място онлайн, с достъп до всяка институция. Там всеки ще може да постави въпрос, пише си данните – име и адрес и му отговарят по имейл. Всичко е прозрачно, всеки ще може и да потърси отговори на въпроси, аналогични с неговия”, обяснява програмистът.

Платформата Grada.me ще бъде за решаване на местни проблеми. “Главното е не да изкараме общината лошата, а да предложим бърз и ефективен начин за решаване на проблеми чрез доброволчески инициативи. Ако в градинката до нас има боклук, можем да съберем хората, които живеят наоколо”, казва Антон.

RE:CYCLE

“Българите с право не вярват на разделното събиране на отпадъците. Когато са отделяли боклуците в трите кофи, а после видят как камионите сипват домати, стъкла и метал заедно, се демотивират. Получава се затворен омагьосан кръг. Искаме да разчупим този кръг. Казваме, добре, щом не вярвате на кофите, ще организираме пунктовете в София, където да си предадете сортираните отпадъци”, обяснява ентусиастът. С колегите си разработват интерактивна карта на пунктове, в която всеки да добавя много лесно нова локация.

Как да разбера

Howto.bg, или “Как да”, е амбициозен проект, който ще дава отговори на важни въпроси от типа “Как се избира личен лекар?” или “Как да запиша детето си в детска градина?”. Отговорите са от авторитети и са организирани във форум, а четящите могат и да ги оценяват. Ще бъдат включени и отговори от организации.

Обществени известия е вече действащ проект. Може да подадеш ключова дума или фраза, например “Южен поток”, и ти излизат всички важни документи с нея. Сайтът е много полезен и за юристите, защото събира накуп всички важни промени. Един програмист се е ангажирал изцяло за автоматиката по следенето на всички държавни сайтове, публикуващи документи, и за извличането на текстовете.

Строежи в защитени зони прави нещо просто, което се оказва почти невъзможно, но не и за ентусиастите от “Общество” - да се засекат на карта незаконните постройки в защитените зони в България. Отново един програмист се е ангажирал и сега се набира екип. Проектът показва постройки в защитени зони, но е нужна доработка, за да се разберат кои са легалните и кои не.

Антон Стойчев е само на 25 години. Завършил е интернет инженеринг в Лондон и работи две години като софтуерен разработчик в Лийдс. “После се върнах в България, по много причини. Харесват ми хората тук, харесва ми времето. Харесва ми, че мога да отида при баба ми в Благоевград и да й кажа: “Бабо, здрасти, хайде да отидем на градината, да покопаем малко”. В Англия ми е малко по-трудна комуникацията. Как ще им обясня какво представлява баницата на баба, или предаването “Лека нощ, деца”? А играта на думи?”, коментира Антон.

Антон Стойчев се вдъхновява от идеята да улесни гражданите в това да бъдат граждани.

Той не се смята за патриот, но всичко, което прави, не звучи ли патриотично? “Правя го за хората, а не за държавата, защото хората в България ми харесват. И защото искам с тези хора да живея”, казва програмистът.

Антон е фрийлансър, изкарва си хляба с писане на програмни кодове. Тъй като работата му е достатъчно добре платена, може да си позволи два дни в седмицата да работи за личните си доходи, а три дни да отдели за проекта. “Някой трябва да бута нещата. Усещам някаква вътрешна сила в тая общност и тя трябва да се използва”, споделя ентусиастът.

Ключови думи

Коментари

Гласувам с палците на двете ръце за това

Винаги съм си мислел, че именно в тази посока ще успеем да намерим себе си като гражданско общество. А от друга страна - много ме радва, че пишете каак хората променят света чрез истински труд! А от трета - само чрез ope-source е възможно подобна идея да изригне! Стига печалбарство. Просто Евала!

Ivomir

Ако има свобода на словото няма да ме цензурирате! Хора вие луди ли сте? Знаете ли кой стои зад този уеб сайтчик и оргазмизация наречена "Общество БГ"? Едно недоразумение наречено Антон, типичен печален образ на байганьовщината и позора. Как може да поощрявате един хитър ниско интелигентен и необразован търтей и неговата оргазмия? Не само аз и други хора сме го видели и има много факти и аргументи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.