Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Отпечатано с шаблон изображение на момиче, което пуска балон, на Банкси, е избрано за любимо произведение на изкуството на британците. То влезе в списък, в който преобладават традиционни картини от художници като Джоузеф Търнър и Джон Констабъл. Това сочат резултатите от обществено допитване, съобщава „Телеграф“.

Известна като „Момичето с балона“, творбата на анонимния художник се появява за първи път на стената на печатница в Шордич преди 15 години. През 2012 г. версия на изображението върху картон е продадена на търг за £ 73 250. Оригиналната работа остава на стената до 2014 г., когато е свалена, за да бъде изложена и продадена.

Произведенията са избрани от кратък списък с 20 творби, съставен от арт специалисти и редактори. От участвалите в допитването 2000 души, избралите „Момичето с балона“ са повече от предпочелите „Каруца със сено“ на Джон Констабъл от 1821 г., от „Пеещият иконом“ – картина от 1992 г. на шотландския артист Джак Ветриано и „Гибелта на „Темерер“ на Търнър. Скулптурата „Ангелът на Севера“ на Антъни Гормли в Гейтсхед е на пето място в класацията.

Джон Констабъл, „Каруца със сено“, 1821 г.

В списъка, предложен за гласуване, има и други произведения на попкултурата. Обложката на албума на „Бийтълс“ Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band на Питър Блейк е класирана на осмо място, а веднага след нея е нея е друга обложка на велик албум – Dark Side of the Moon на „Пинк Флойд“, дело на студио „Хипнозис“ и Джордж Харди. На последното двадесето място е също обложка на музикален албум – Never Mind the Bollocks на „Секс Пистълс“.

От реакциите в сайта на вестника личи, че първото място на Банкси е развеселило част от читателите и изненадало други. Някои го цитират като доказателство за липсата на вкус сред британската общественост, а други – като освежаваща оценка на съвременното изкуство.

Джак Ветриано, „Пеещият иконом“, 1992 г.

Площад Славейков

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.