Транссексуални не трябва да служат в американската армия, заяви президентът Доналд Тръмп в туитър.

"След консултации с генерали и военни експерти, кабинетът на Съединените щати няма да приеме или позволи транссексуални лица да служат в каквото и да е качество в американската армия."

"Нашата армия трябва да бъде съсредоточена върху решителна и пълна победа и не може да бъде обременявана с огромните медицински разходи, които транссексуалните биха довели в армията."

Миналата година администрацията на бившия президент Барак Обама разреши на транссексуалните да служат в US армията. Очакваше се те да бъдат допускани до въоръжените сили, при положение че са "стабилни" в своя избор на пол. Изискването беше да не са променяли пола си през последните 18 месеца.

През юни обаче секретарят по отбраната Джим Матис отложи с шест месеца възможността те да се записват в армията.

Веднага след публикациите на Тръмп Американският съюз за граждански права призова транссексуалните в армията да се обърнат към адвокатите на организацията:

"Хилядите транссексуални в предните редици заслужават повече от своя ръководител", се казва в пуликация на Съюза в туитър.

Според проучване на неправителствената организация RAND Corporation близо 2500 транссексуални са на активна служба в американската армия, а още 1500 са в запас.