Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Последните законотворчески акции в съдебната сфера на ГЕРБ и "Обединените патриоти", минаващи през парламента обикновено и с гласовете на ДПС, успяха да постигнат нещо извънредно. За първи път извънпарламентарната десница излезе с обща позиция. Тя е срещу "поредното посегателство на парламентарното политическото мнозинство срещу независимостта на съдебната власт" и зад нея стоят формациите "Нова република", "Да, България", БЗНС на Николай Ненчев и "Зелените".

Законопроектите, срещу които се обявява десницата, този път обединена, са тези за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-продесуалния кодекс. Ето подицията на политическите формации:

П Р О Т Е С Т Н А   П О З И Ц И Я
срещу поредното посегателство на парламентарното политическото мнозинство срещу независимостта на Съдебната власт

В последните дни преди ваканцията на 44- тото НС, без дебат и със съмнително „тематично“ мнозинство на ГЕРБ, ДПС и националпопулистите,  ударно се променят и допълват важни закони, пряко касаещи независимостта на съдебната власт и възможността, политиците да се месят в работата на съда.
Като извънпарламентарна опозиция, представляваща стотици хиляди български граждани, категорично се противопоставяме на това срамно и недемократично „законотворчество“, писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава.

Протестите на десетки неправителствени организации сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България и много други са ярко доказателство, че се приема извънредно законодателство, противоречащо на основните принципи на правото и правовата държава.

И как по друг начин да определим внесените без обществено обсъждане и задълбочена оценка на въздействието промени в Закона за съдебната власт и НПК, допълнени с появили се „изневиделица“ и внесени услужливо от трима депутати от мнозинството още десетки параграфи законодателни предложения с неясно авторство между двете четения, които:

  • Ограничават конституционното право на сдружаване на съдии, прокурори и следователи и участието им в ръководни органи на неправителствени организации с близо 100 годишна история?! Право, гарантирано и от международноправни актове  и от стандартите на Съвета на Европа (Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските съдии).
  • Ограничават възможностите за финансиране на проекти за съдебната реформа от механизмите на ЕС, страните от Европейското икономическо пространство и от други партньорски държави?!
  •  Дават привилегии за послушното мнозинство в компрометирания ВСС, което да може в края на мандата си да се самоназначи, без публична процедура и конкурс, на висши позиции в съдебната власт?!
  • Създават нов, извънреден ред за производствата пред Специализирания наказателен съд, превръщащи го практически в извънреден трибунал в нарушение на Конституцията?!
  • Игнорират постоянните институционални и медийни атаки към представители на съдебната власт (в т.ч. председателят на ВКС, отделни членове на ВСС, ССБ и др.) които защитават независимостта на съда и подкрепят една решителна съдебна реформа.  Последното е индикация за стремежа на „силните на деня” политици да ерозират демокрацията в страната.

Допуподписаните политически формации ще предприемем всички допустими от закона мерки за противодействие на това извънредно и противоконституционно законодателство, за да защитим европейското бъдеще на България като демократична правова държава и част от ЕС. Ще уведомим и ЕК, тъй като смятаме че приемането му по този срамен начин, особено в навечерието на председателството на Европейския съвет, ще бъде изключително лош знак към нашите европейски партньори. Призоваваме институциите на ЕС и Съвета на Европа да заемат категорична позиция срещу опитите да бъде ограничена независимостта на съдебната власт в България!
Ще настояваме и за намеса на Президента и налагане на вето над всички текстове, ограничаващи основни конституционни права и свободи на гражданите и превръщащи родината ни в полицейско-прокурорска диктатура!

Призоваваме и всички наши съграждани, които искат радикална съдебна реформа по румънски модел за  справедлив и независим съд и отчетна и отговорна прокуратура,  да са готови за масови протести срещу пълзящото посегателство от „силните на деня“ политици срещу съдебната власт  така, както нашите полски приятели го правят в момента!

25.07.2017г.

КП „Нова Република”   ПП „Да, България”   ПП „БЗНС”   ПП „Зелените”   

Утре пред парламента се организира пореден протест - този път под надслов "Правосъдие, а не суджуци". Организатори са от "Правосъдие за всеки", а името е покрай поредния скандал, придобил популярност като "Суджук-гейт" - депутат от ГЕРБ очаква обвинение, че е изнудвал за 4 т суджуци от името на Бойко Борисов.

Сбирката е пред Народното събрание в 8,30 ч., а поводът - приемането на закони "на тъмно" от парламента без обществено обсъждане. Конкретно възмущенитео отново е от предложенията в Закона за съдебната власт и НПК

"Готвят на тъмно и на спринт промени в основните закони, които трябва да гарантират правото ни на защита в процеса, готвят ни специален трибунал вместо съд, който да оправдава когото трябва и да осъжда неудобните, готвят ни фарс по процеса за "Обира на Века", където основните грабители дори не са споменати в обвинителния акт, готвят разправа с неудобните магистрати чрез промените в Съдебния закон!", се посочва в призива на "Правосъдие за всеки".

Коментари

Зелените и ДаБг не са десни.

Темата с чуждестранните грантове е ялова и само ожесточава и без това силните негативни чувства към съдиите, а по индукция и към подкрепящите ги. Ако ще се пият протестни кафета, нека се пият, но масова подкрепа не чакайте.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

"Десни" не е много коректно

определение в този формат. На евентуални избори ще бъдат нападнати точно за това. В най-добрия случай подобна бъдеща коалиция би имала центристки характеристики. Шаманското говорене с претенции за "права вяра в дясното политическо пространство" се проваля последователно през последните 15 години и има сериозни причини за това.

Няма такава бъдеща коалиция,

Няма такава бъдеща коалиция, я прочетете биографията на Евгени Дайнов от ДаБГ например ...

"Шаманското говорене с

"Шаманското говорене с претенции за "права вяра в дясното политическо пространство" се проваля последователно през последните 15 години" - това си го записвам. За съжаление, повечето хора веднъж формирани, остават дотам. В другите соцстрани отдавна такива грантаджии са история. Освен ФИДЕС в Унгария, които претърпяха сериозно развитие към християнски консерватизъм.

Браво Валери Симеонов

Че кои са десните сред тях? Народна република дясна ли е? Защо искаше да се обединява със соросоидните. Браво на ПФ! Ще спрат едни парички за едни съдийчета май ...
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Викаш,

освен с нелегален трафик на мигранти, могат да се занимават и с реална политика от ПФ, а? ;)

Лайнарите,

които подариха на Борисов кабинет и подкрепящи го мутрагени моля да си заврат главите в задниците и да не се подават повече в политиката.
 's picture

Kovatz

Болте

Това в пълна степен се отнася за теб!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.