Жегата пресуши фонтаните на площад "Свети Петър" във Ватикана. Властите в папската държава са започнали да спират поетапно градските водоскоци, при това и емблематичните, заради сушата на Апенините, предаде Ройтерс. В Рим се заговори и за режим на водата заради жегите и ниското ниво на валежите.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк заяви, че спирането на двата барокови фонтана във Ватикана се случва за първи път. Но за това има причина:

"Ватиканът иска да прояви солидарност с Рим и се опитва да помогне в тази криза", каза той.


Всички около 100 фонтана ще бъдат спрени в следващите дни, след като двата на площад "Свети Петър" - сътворени през XVII век от скулпторите Карло Мадерно и Джан Лоренцо Бернини, вече пресъхнаха.

В Италия през юли са паднали със 72 на сто по-малко дъждове от средните нива за месеца, а през юни валежите са били още по-малко, което застрашава страната и региона около столицата Рим с режим на водата и трайна суша.

"Решението (за спиране на фонтаните) е в синхрон с възгледите на папа Франциск за екологията: нямаме право да прахосваме ресурсите и понякога трябва да сме готови на лишения", добави говорителят на Ватикана.